5 načina za disciplinovanje dece: Kažnjavanje i batine su loši i ne pomažu, evo šta da radite umesto toga

Terapeutkinja otkriva 5 dobrih načina za disciplinovanje dece koji stvarno "rade" i pozitivno utiču na ponašanje mališana.

Shutterstock

Nije lako biti roditelj. Pored svih lepih strana ovog najvažnijeg "posla", to podrazumeva i da mame i tate ponekad moraju da disciplinuju decu, kada mališani pokazuju nepoštovanje ili se ne ponašaju lepo. U tome mogu da vam pomognu saveti odnosno primeri pet načina disciplinovanja koja naučno dokazano "rade".

1. Preusmeravanje ili ometanje

Prefrontalni korteks deteta koji pomaže u donošenju odluka i racionalnom prosuđivanju još uvek nije u potpunosti formiran kod dece. To u praksi znači da kada svom dvogodišnjem detetu 50 puta u toku dana kažete da je preblizu šporeta, te da bi moglo da se "pecne", imajte na umu da njegove sposobnosti samoregulacije još nisu razvijene. U tom smislu, jedino što će pomoći je da ga preusmerite ili mu nečim odvratite pažnju, piše za YourTango terapeutkinja Kim Openo.

2. Uzimanje "tajm-auta"

Кada osetite da bes preti da vas preplavi i da biste možda mogli da u naletu te emocije udarite dete, najbolje što možete da uradite je da se udaljite i napravite krataj "tajm-aut". Uzimanje kratke pauze će vam pomoći da budete svesniji svojih emocija, te da shvatite da li su frustracija, umor ili nervoza ono što vas tera da udarite dete.

3. Model ponašanja koje želite da vidite

Stručnjaci stalno ističu da fizičko disciplinovanje odnosno kažnjavanje dece ne samo da ne donosi željene rezultate, već je štetno i po mališane. Studija objavljena u stručnom časopisu "Žurnal porodične psihologije", pokazala je da deca koja su češće dobijala batine od roditelja su često loše ponašanje ponavljala već u roku od deset minuta.

Ako želite da vas dete sasluša i razume šta je pogrešno uradilo, potrebno je da ga tome naučite. Jedina stvar koja se postiže udaranjem je da vas se dete plaši, ali ga to ne uči posledicama svog ponašanja ili kako da ga kontroliše.

S tim u vezi, najbolje je da detetu budete uzor, tj. da se ponašate onako kako želite da se ono ponaša jer mališani imitiraju ponašanje svojih roditelja.

4. Postavite jasna pravila

Za decu je jako zbunjujuće ako jedan roditelj smatra da je skakanje po krevetu zabavno i dozvoljeno, a drugi to ne dozvoljava i kažnjava ga zbog toga. Da biste izbegli takve situacije, najvažnije je da sa partnerom postavite jasna pravila koja se tiču roditeljstva, te da ih se oboje pridržavate – tako će dete uvek znati šta sme, a šta ne.

5. Uzmite u obzir razvojnu fazu deteta

Deca od najranijeg uzrasta pa nadalje prolaze kroz različite razvojne faze, i to uvek treba da imate na umu. U tom smislu, kažnjavanje bebe zato što stavlja nešto u usta, a to je u tom uzrastu prosto način na koji istražuje okolinu, nema nikakav efekat, osim što potiskuje njen razvoj. Dakle, dajte joj nešto što je bezbedno da stavlja u usta, a ostalo sklonite.

S druge strane, ako petogodišnjak stavi u usta nešto što ste mu rekli da ne sme, onda je u redu da ga disciplinujete – pri čemu se opet ne misli na fizičko kažnjavanje.

Na kraju krajeva, vikanje i udaranje, grubo kažnjvanje dece, ne podstiče kod njih dobro ponašanje, niti ih njemu uči, već samo stvara distancu između vas i maišana. U disciplinovanju mnogo više pomažu primeri koje dajete i alternative koje podstiču decu da vas slušaju i poštuju.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

BOJANA STOJANOVIĆ ROSIĆ IZ UDRUŽENJA RODITELJ: Treba da edukujemo roditelje da batine nisu jedini način vaspitanja!  Kurir televizija