Svaki roditelj odgaja dete onako kako misli da je najbolje i sve što radi je iz najboljih namera prema detetu. Činjenica je da svi žele da imaju dobro i lepo vaspitano dete, ali kako doći do tog cilja je ono što je teško jer ne postoji jedan univerzalan savet koji je primenljiv na svakog mališana.

Disciplinovanje je svakako važan aspekt vaspitanja deteta, a neke mame i tate disciplinuju mališane tako što ih pošalju u sobu kada se ne ponašaju lepo, kako bi u svoja četiri zida dete razmislilo u čemu je pogrešilo.

Međutim, savremena generacija roditelja, milenijalci, nisu baš ljubitelji ove metode koja je popularna pod nazivom tajm-aut, već se priklanjaju novoj metodi koju nazivaju tajm-in.

Alisa, majka dvoje dece i učiteljica, koja je poznata kao Heartminded Mama na TikToku, objasnila je kako se te dve metode razlikuju.

Verujem u disciplinu, a ne u kaznu

"Tajm-aut je više pristup kažnjavanju, ali ja verujem u disciplinu, a ne u kaznu", započela je ona, pa dodala:

"Tajm-aut je kazna, to je izolacija za dete. Kada mu kažete da sedne i razmisli šta je uradilo, ono neće naučiti ništa, ali će se osećati veoma usamljeno i veća je verovatnoća da će se takvo ponašanje nastaviti".

Alisa je otkrila i šta smatra prednostima nove metode, takozvanog tajm-ina.

"Tajm-in podrazumeva da napravite pauzu sa detetom, da ste zajedno, sedite jedno pored drugog ili ste blizu onoliko koliko dete želi i razgovarate sa njim o tome šta je uradilo pogrešno".

Ona je dodala da ovakav pristup detetu daje do znanja da ste tu za njega.

"Razgovarate o trenutnom problemu: ’Zašto si to uradio? Kako da napravimo bolji izbor sledeći put? Šta je bilo pravilo? Kako mogu da ti pomognem da sledeći put slediš to pravilo?’".

Ova majka dvoje dece istakla je da na ovaj način pomažete deci da uče iz svojih grešaka, dok istovremeno osećaju vašu podršku.

"To je pristup pun empatije. To je disciplina, pravite pauzu, ali dete takođe uči iz toga i vi mu pomažete u tome, tako da je manje verovatno da će se takvo ponašanje ponoviti", pojasnila je Alisa, a preneo everymum.ie.

Stav ove mame privukao je dosta pažnje, a većina roditelja je saglasna sa njom, mada neki naglašavaju da oba pristupa imaju svoje prednosti.

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/Nataša Zlatković)