Kako da se dete samo obuče? Čak i ako neće, ovako ćete lako da ga nagovorite

Volite da uvek birate odeću za svoje dete. Tako ste sigurni da ono što nosi odgovara vremenskim prilikama i situaciji. Ali ako dozvolite svom detetu da preuzme kontrolu nad oblačenjem činite i njemu i sebi veliku uslugu.

Shutterstock

Detinjstvo se svodi na istraživanje, otkrivanje i kreativnost. Omogućavanje vašoj deci da odaberu koju odeću žele da nose razvija im samopouzdanje, nezavisnosti i samostalnost. Steve Kohrejn iz premium brendiranih dobavljača dečije odeće deli svoj uvid u prednosti puštanja dece da pronađu sopstveni stil...

Ovo je pet razloga zašto bi svojoj deci trebalo da date slobodu da biraju šta nose - barem u nekim slučajevima!

Evo kako da ih ohrabrite da se sami oblače.

Podstiče ih da budu nezavisni

Svako dete je drugačije: neko se možda trudi da bira svoju odeću, dok će druga deca biti srećna da izbegnu tu odgovornost. Ali dopuštanje ili podsticanje vašeg deteta da bira svoju odeću može mu pomoći da postane nezavisnije i inspirisati ga da preuzme odgovornost za svoju dnevnu rutinu. Osim toga, ako ih zadužite za biranje sopstvene odeće, imaćete jedan zadatak manje da obavite ujutru.

Vežbaju donošenje odluka

Možda se čini kao mala stvar, ali dopuštanje vašoj deci da odluče koju će odeću obući dok su još mala, uči ih kako se rešavaju problemi. Praksa čini čuda, tako da će deca koja imaju mnogo prilika da procene svoje mogućnosti i donesu prave odluke postaju još bolja u tome kasnije u životu. Ako nisu voljni, pokušajte da im ponudite tri opcije i pustite ih da izaberu koja im se najviše sviđa.

Omogućava im da se izraze

Stil odeće koju nosimo govori onima oko nas kako se osećamo. Omogućavanje vašem detetu da odabere svoju odeću je način da mu dozvolite da istražuje svoj lični stil i otkrije ko je, kao i kako želi da bude viđeno, u čemu se oseća dobro. To znači da će biti mnogo bolje u izražavanju kada im to bude potrebno.

 Uči ih o raspolaganju novcem

Ako svoju decu povedete u kupovinu i dozvolite im da sami odaberu svoju odeću u prodavnici, možete ih upoznati sa vrednosti novca, matematikom i budžetiranjem u ranom uzrastu. Ovo bi ih moglo daih podstakne da imaju zdrav stav prema trošenju i veća je verovatnoća da će biti razumni sa svojim gotovinom kada imaju sopstveni prihod.

Dajete im priliku da testiraju granice

Za decu je važno da pomeraju granice i sigurno bi svako dete volelo da izađe iz kuće u kostimu dinosaurusa i vilinskim krilima, ako im se pruži prilika. Iako znamo da ovo nije praktično, posebno po hladnom ili vlažnom vremenu, insistiranje da nose nešto razumnije pre nego što napuste kuću znači da propuštaju dragocenu priliku za učenje. Neka nose šta hoće i uskoro će naučiti da je udobnost važna kao i lični stil.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Dvorište sa bazenom raj za decu  Instagram/mrs_ermerson