Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je važno da pustite tinejdžere da se oblače kako žele?

Odevanje je jedan od najvažnijih delova u traženju i iskazivanju sebe u periodu adolescencije. Stil oblačenja ima ključnu ulogu u odrastanju tinejdžera, zbog čega je vrlo važno kao roditelj postupiti na pravi način.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Adolescencija je vrlo važan period odrastanja, u kom osoba uči da donosi svoje odluke i da ima određene odgovornosti. Prostor u kom deca tog uzrasta najviše vole da istražuju svoju slobodu jeste oblačenje. Kraj osnovne i srednja škola su period kada dete gradi sopstveni stil. Biranjem odeće oni pokušavaju da istraže celokupan sopstveni identitet. 

Kada sa tinejdžerom razgovarate o odevanju, važno je da obratite pažnju na to koliko garderoba znači za njih.

Putovanje ka ljubavi prema modi i odevanju mora u sebi sadržati i greške, a roditelji su tu da pomognu. Oni možda ne vide problem u tome da nose istu majicu danima ili da nose šorts iako je hladno. Važno je da na suptilan, ali i afirmativan način vodite dete i pomognete mu u pronalaženju ličnog stila.

Odeća je mnogo više od samog izgleda

U tom periodu, način odevanja vrlo lako pokazuje u kakvoj se sredini kreće dete. Važno je da mu date slobodu, bez obzira na to da li idete sa njim u kupovinu ili ne. Tada se često može desiti da odbiju odeću koju im vi kupite,  jer se ne osećaju kao svoji u tome. Razgovor o onome šta vole je odličan način da im pokažete da vas interesuje njihov svet, a time ćete izbeći i trošenje novca na nešto što neće nositi. 

Odećom oni traže sopstveni identitet, zato morate da im date prostora da eksperimentišu. Negativne komentare sa vaše strane deca mogu osetiti kao napad na njihovu ličnost i samopouzdanje. Iako vam se čini da su ti komentari bezopasni, njih to može ozbiljno povrediti.

Roditeljska podrška i ohrabrenje mogu napraviti ogromnu razliku, naročito ako dete ne nailazi na pozitivne komentare drugara. 

Povezane vesti

Koristite trendove da ih naučite lekciju

Trendovi imaju moć da se približe tinejdžerima, mada nekada ih mogu i ograničavati. Mogu se osećati loše po pitanju odevanja jer nemaju ono što je u tim momentima popularno. 

Cene luksuznih stvati nekad mogu dovesti decu do mržnje prema nečemu što su do pre samo nekoliko nedelja obožavali. Iako zaluđenost skupim stvarima može biti ozbiljan problem, važno je da ih naučite o donošenju odluka po pitanju finansija,  kvaliteta i o funkcionisanju industrije širom sveta.

Kako je kupovina polovne garderobe postala sve popularnija, važno je da deca nauče da ne kupuju bilo šta, već ono što zaista odgovara njihovom stilu. 

Za vaše tinejdžere, odevanje je istovremeno i način da se iskažu, ali i da istražuju. Pri određivanju sopstvenog stila, važno je da im date prostora da eksperimentišu sami. Budite pažljiviji kada razgovarate o njihovim izborima, shvatite da je to jedan lični proces i da će vaša kritika vrlo lako biti pogrešno protumačena. Afirmacijom i lepim predlozima, pomoći ćete svom detetu u izgradnji dobrog stila.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica