Stalno kasnite možda jer ustajete prekasno i nema dovoljno vremena. Ili je dete možda lenjo, razmaženo, ne spava dovoljno. Ima i dece koja su odvučena crtaćima, igračkama ili kućnim ljubimcima, bukvalno se zaglave na raznim stvarima i zaborave da se obuku. Ili im se ovaj proces ne sviđa toliko da stalno prave skandale za roditelje u duhu „Obuci me ti“, kako prenosi Parents portal.

Shvatiti srž problema je pola posla a tu su i korisni saveti kako ih prevazići:

Dete ne može da ustane na vreme

Generalno, problem sa pripremanjem deteta za vrtić ili školu je skoro u potpunosti krivica roditelja. Tek bliže adolescenciji dete potpuno samo upravlja svojim vremenom i gradi rutinu (i tada ne uvek uspešno). A za malu decu disciplina u potpunosti zavisi od toga šta ih roditelji uče.

Idi u krevet na vreme

Naučite da stavljate dete u krevet na vreme, pa ćete ga tada lakše probuditi ujutru. Ako niste imali vremena da završite sav posao pre nego što dete ode u krevet, napravite pauzu. Prvo stavite bebu u krevet i nastavite nakon što zaspi. Pokušajte da ne ostanete do kasno. Ako i sami ustanete ujutru tek posle petog alarma, ne čudite se što se svi spremate na brzinu.

Ne zaboravite na alarm

Podesite nekoliko alarma na svom telefonu. Mogu se prilagoditi kako želite, za sve prilike. Da biste sebe i svoje dete navikli na rutinu, odredite vreme kada je trenutak da počnete sa domaćim zadatkom ili se oblačite za odlazak u vrtić, kao i vreme kada je vreme za spavanje. Ovaj podsetnik će vam pomoći da ne zaboravite da li ste vi i vaše dete odgovorni i dosledni.

Spremite se uveče

Ne možete uveče da se obučete za polazak, ali možete unapred spakovati stvari za vrtić ili školu, staviti užinu u kutiju za ručak, ispeglati i pripremiti odeću, obrisati cipele i odlučiti šta ćete jesti za doručak. Za doručak treba da imate nekoliko osnovnih jela koja se mogu pripremiti u zavisnosti od toga koliko vremena imate. Ako nemate vremena, pomoći će vam voćni jogurt i sendviči sa čajem, ako imate vremena, možete napraviti omlet ili kašu. Inače, možete uštedeti vreme na doručku i jesti u vrtiću ako vaše dete rano ujutru nema apetit. U školi se užina jede posle drugog časa, pa je preporučljivo da se nešto pojede pre.

Optimizujte svoje vreme

Obucite se i spremite pre nego što se vaše dete probudi - na ovaj način nećete biti ometani šminkanjem i drugim jutarnjim procedurama i imaćete potpunu kontrolu nad pripremanjem vašeg deteta. I sve zato što ako se samo ometate, dete će početi da se igra sa svojim omiljenim konstrukcionim setom ili će uključiti crtane filmove i potpuno zaboraviti da li će oprati zube.

Motivišite svoje dete

Šta je važno vašem detetu? Gledaj svoj omiljeni crtani film, igra se sa novom lutkom ili čita priču iz nove knjige? Objasnite mu da će mu, ako se brzo spremi, ostati vremena za ovo. Kod većine dece ovo funkcioniše ako pronađete pravi ključ.

Učite samostalnost i nezavisnost

Sposobnost da se sami oblačite, perete zube i brinete o sebi u svakodnevnom životu ključ je vašeg duševnog mira. Ali da biste naučili dete da radi sve ovo, morate biti strpljivi, i to 2-3 godine. Ne dozvolite svom detetu da bude lenjo i ne popuštajte. Moram da idem u vrtić – to znači da moram. Objasnite da odlazite i da neće biti nikoga kod kuće, on ne može ostati.

Naučite sebe da se dete samostalno oblači od prvog trenutka kada vaše dete pokaže interesovanje za ovaj proces. Nagradite uspeh. U budućnosti, kada počne da ide u vrtić, ove veštine će mu biti veoma korisne. I, naravno, nema ništa fatalno u tome da mu pomognete da teško zakopča čizme ako ste u žurbi. Ali budite čvrsti: ono što dete može da uradi samo, neka to uradi samo.

Imajte takmičenje

Ovo mnogo pomaže kod neke dece. Ima dece takmičarskog duha i ako ih izazovete da vide ko može brže da doručkuje ili da se spremi, rado će se uključiti u igru.

Stavite sve na svoje mesto

Ako vaš češalj, ranac, odeća i druge stvari imaju svoja jasno definisana mesta, nećete ih ujutro tražiti u zbrci. Odmah ćete znati gde da ih nađete.

Pokažite svoju maštu

I, na kraju, pronađite lični pristup. Niko ne poznaje vaše dete bolje od vas. Možda ne voli da izlazi ispod pokrivača ujutru jer je hladno. Zatim ga pozovite da ode u kuhinju, umotanog u ćebe. Kupite noćno svetlo koje vam omogućava da podesite osvetljenje kako ne biste šokirali dete jakim svetlom ujutru. Ako je dete još malo, napravite igru od oblačenja. Predstavite mu omiljenu igračku, na primer, ona detetu donese odeću i kaže: „Šta to imamo ovde? Pokaži mi šta da radim s tim."

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

topla-odeca TikTok/s3lmaxoxo

Kako spavaju deca u Austriji TikTok/ kaitlinklimmer