OBRATITE PAŽNJU, OVA DECA SU PODLOŽNIJA DAVLJENJU: Nisu svesni opasnosti i lako se ne primete u vodi

Nesreće u vodi mogu se desiti bilo gde i bilo kome. Tokom leta su naravno mnogo češće nego inače. Sezona kupanja je pred nama, obratite pažnju dok ste s mališanima na bazenu, plaži.

Shutterstock

Sa decom moramo biti posebno pažljivi, jer nisu sigurni plivači, ali su obično vrlo radoznali i nesvesni opasnosti. Zato češće dolazi do davljenja u vodi.

Kako bi porodice bile sigurnije, Američka akademija pedijatara analizirala je podatke o davljenju i na osnovu toga donela neke zaključke. Neka deca su podložnija davljenju u vodi nego druga.

  • Dečaci su podložniji davljenju nego devojčice.
  • Deca mlađa od dve godine su u većoj opasnosti od davljenja u kadi nego u bazenu. Stručnjaci kažu da je važno da pazimo na dete dok se kupa.
  • Predškolci imaju veće šanse za davljenje u bazenima. Oni su radoznali, ali nisu dovoljno svesni opasnosti.
  • Deca mlađa od pet godina često imaju pristup vodi bez nadzora, što može dovesti do nesreće. Važno je da nikad ne ostavljate punu kadu ili bazen bez nadzora, kako dete dok je samo ne bi došlo u potencijalnu opasnost.
  • Deca sa autizmom imaju veći rizik od davljenja, a prema nekim istraživanjima čak tri puta veći.
  • Važna stvar koju roditelji treba da znaju jeste da davljenje nije glasno. Dete koje se davi neće vikati, prskati niti praviti buku. Zato, obratite posebnu pažnju.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Trik za stavljanje SPF-a deci  TikTok/athomewithshannon