Prof. dr Svetomir Bojanin, cenjeni dečiji psihijatar, često je na predvavanjima i u intervjuima pričao o vaspitanju dece, odnosu dete-roditelj i dečijem razvoju. Danas roditelji sve više šalju decu na razne vannastavne aktivnosti, od sporta i umetnosti, do škola malih matematičara i programera. Stručnjaci su saglasni da deca treba da imaju svoje aktivnosti i hobije, ali da u tome ne treba preterivati.

Koliko danas roditelji provode vremena sa decom? Često su mališani u boravcima, na aktivnostima, sa dadiljama ili bakama dok mama i tata moraju da idu na posao. Kako to utiče na dete?

Da li roditelji danas decu suviše guraju na razne aktivnosti, nekad i zbog krivice zbog toga što puno rade i malo im se posvećuju? Evo šta o tome kaže prof. dr Svetomir Bojanin:

"Toga je bilo uvek, i toga imate i tamo gde majke ne rade. Bitno je da to, što hoćemo da im damo – damo sa našim učestvovanjem i našim zadovoljstvom. Mi da ih vodimo na treninge, časove. Mi, kao roditelji, imamo neku našu koncepciju kako ga vaspitavati. A kada roditelji rade, onda postoji neka baka, postoji neko. A i kad ne postoji niko drugi osim tate i mame, ako tata i mama to vreme, koje provode sa decom – provode kvalitetno, neće biti ni problema. To znači – ako idu jedanput nedeljno negde zajedno, ako žive u harmoničnim odnosima, ako dete učestvuje u svemu, ima svoje zadatke kao i mama i tata… Problem je ako vreme sa decom ne provode stvarno sa decom. Neki kažu "Imamo sad i kuću, i deca svoju sobu i televizor, i neće da uče!?" Pa neće da uče zato što ni tata ni mama ništa ne uče. Ne čitaju ni novine!" - izjavio je prof. dr Svetomir Bojanin za Detinjarije.

"Imao sam jednog kolegu koji se razočarao puno u sebe. Preturajući sa ćerkom po njenoj biblioteci iz detinjstva, primetio je: "Au, šta si sve ti dobila za rođendan, a nikad nisi ni otvorila te knjige!" "Pa i nisam," kaže ona "Kad sam ja dobijala od tebe na poklon za rođendan sve te knjige, ja sam uvek mislila da ćeš mi ti to čitati. A ti si uvek čitao samo nešto tvoje, nisi mene ni pogledao!" To se tako ne radi. Možemo i da zamolimo dete da nama nešto pročita: "Mama je umorna, baš bih volela da mi pročitaš" – naravno, uzmite knjigu koja je detetu interesantna."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Mama objavila snimak sina koji ima simptome ADHD-a TikTok/ccscleaningandlife