Škola“Lemon Tree” u Poljskoj je obrazovna institucija koju vode Magdalena i Darijuš Napor. Principi škole uključuju: poštovanje svakog učenika, njegovih emocija i potreba, podržavanje nezavisnosti i odgovornosti, bez ocena, testova ili domaćih zadataka i rade na jakoj motivaciji učenika.

Nedavno su osnivači škole objavili na Fejsbuku objavu u vezi sa "nestašnom decom". Većina nas, iz sopstvenog iskustva ili iskustva naše dece, zna za najgore časove u školi. Nijedna porodica ne želi da im je dete u takvom odeljenju, a časovi sa takvom decom obično predstavljaju užas za nastavnike.

Darijuš Napora je rad sa nestašnom decom tretirala kao još jedan profesionalni izazov.

U jednoj od škola u kojoj izvodi dopunsku nastavu jezika ona ima „neposlušnu decu“. Tačnije, tamo je čas skoro nemoguć. “Bilo je teško, a deca su na sve moguće načine proveravala da nikada ne vičem i ne kažnjavam.” Posle nekoliko meseci je stvarno i uspela. Deca mogu samostalno da rade bez nadzora. Onda je otišla korak dalje. Želela je da im da priliku da nauče kako da organizuju timski rad.

Učiteljica je odlučila da upotrebi prilično neobičnu nastavnu metodu i napravila je užasan nered u učionici, prevrnuvši stolice i stolove. Zatim je deci postavila zadatak- da što brže pripreme prostoriju za nastavu.

Izrazi njihovih lica su joj bili neprocenjivi. Haos, vriska, svađe. Trebalo im je skoro 6 minuta. Učiteljica kaže, da je ovo bilo najvrednijih 6 minuta tog časa. Prvi put u životu radili su kao tim. “Smatram nuspojavom to što su sledećih desetak minuta bili potpuno koncentrisani na svoje zadatke, a posle lekcije su me pitali da li ću i sutra da im napravim nered
Ohrabrujem vas da napravite nered” – sumira učiteljica.

Metoda nastavnika pokazuje da ponekad vredi izabrati kreativnije načine rada sa decom od vikanja, kazni i večitog „vadite papire, kontrolni“.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Mama pokazala kako se dete igra u blatu TikTok/ cleidianeolivei19