Koliko god nam bilo teško da priznamo, porazi su sastavni deo našeg života. Zbog toga je jedna od važnih obaveza roditelja da nauče svoje mališane da prihvate neuspehe – od toga da prihvate da su izgubili u partiji društvene igre, preko toga da su dobili lošu ocenu, do onih kasnijih, ozbiljnijih poraza.

Kako pomoći detetu da prihvati poraz

Sasvim je normalno da će dete biti razočarano kada ne ispadne sve kako je ono želelo, pa bilo to da je izgubilo u nekoj igri ili je bilo poslednje u trci s drugarima. Činjenica je da ne možete da sprečite da mališan ponekad doživi poraz u bilo čemu, ali evo šta možete da uradite kako bi ono to što bolje podnelo.

Uvažite njegove emocije

Kada dete u nečemu doživi neuspeh, prvi i najvažniji korak je da uvažite njegove emocije. Pustite ga da izrazi tugu, frustraciju ili bes u sigurnom okruženju. Nemojte da umanjujete ili ignorišete njegova osećanja, piše catine.ro. Može pomoći i da mu kažete da ste tu za njega ili da ga zagrlite. Ključno je da zna da može da računa na vas i uteškim trenucima, kao i da su njegova osećanja važna.

Fokusirajte se na trud, ne na rezultat

Kada date mališanu prostora da izrazi svoje emocije, vreme je da ga ohrabrite da se fokusira na trud, ne na ishod. Prosto, važno je da podsetite dete da se svaki pokušaj računa i da je trud uložen u nešto jednako važan kao i sam rezultat.

U skladu sa tim, pohvalite dete za pokušaj, recite da ste ponosni na njega zbog toga i objasnite mu da je važno da bude istrajan i da uči iz svojih grešaka.

Dajte mu dobre primere

Navedite mu primere nekih ljudi koji na dobar način prihvataju poraz, recimo, neki sportisti koji se uvek pozdrave sa protivnicima, čak i kada izgube. Takođe, može pomoći i da mu pričate o nekim ljudima koji nisu postali uspešni iz prve, odnosno susreli su se sa nekim izazovima, koje su trudom prevazišli. Na taj način će dete naučiti da je poraz samo još jedna stepenica ka uspehu.

Pomozite mu da shvati svoju grešku

Kada se dete malo umiri i donekle prihvati neuspeh, pomozite mu da uvidi gde je pogrešilo i šta može bolje. Istovremeno, ohrabrite ga da govori o svojim mislima i osećanjima u vezi sa tim iskustvom. Takođe, iskreno mu recite šta bi sledeći put mogao da uradi drugačije, kako bi i ishod bio bolji.

Imajte na umu da će prihvatanje poraza pomoći detetu da izraste u otpornu osobu koja se dobro nosi sa izazovima, a naučiće ga da bude uporan i istrajan, što će mu sve dobro doći u kasnijem životu.

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/N. Z.)