Još je Marija Montesori u svojim pravilima vaspitanja, vrlo često preporučivala da se deca od najranijih uzrasta bave kućnim poslovima, pogotovu kuvanjem. Seckanje bezbednim noževima za decu, ljuštenje povrća, korišćenje šporeta za starije, uz nadzor odraslih, je izuzetno korisno za ravoj motorike, jačanje samopouzdanje, upoznavanje sa različitim vrstama hrana, ukusa koji im možda nisu bili tako bliski i dragi. 

U Kini u vrtiću, kao što se vidi u videu podeljenom na TikToku, koji su pogledali milioni širom sveta, deca vrlo vešto seckaju, ljušte povrće, prave kuvana jela, mese testo, koriste aparate za kuvanje i pečenje. Vidi se koliko truda, strpljenja i posvećenosti ulažu, dok spremaju svoje obroke, pa čak i sama prezentacija jela na kraju, je nešto na čemu bi im i mnoge iskusne domaćice pozavidele. 

Pogledajte video, kako izgledaju časovi kuvanja u Kini.

Kineski mališani uče da kuvaju u vrtići TikTok/scene_of_asia

Ovo je sigurno odličan način, da deca praveći i posle probajući svoja jela, se osećaju samostalnije, zrelije, svakako jačaju samopouzdanje i osećaj korisnosti za celu porodicu. Čak i povrće, koje klinci uglavnom ne vole, ovako će rađe i češće jesti, kada ga sami spreme.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Dvogodišnja devojčica sprema kolač TikTok/samacdonald