Kada vaše je vaše dete agresivno, fizički napadne, udari drugo dete, vas, pozabavite se agresivnim ponašanjem odmah:

  • Spustite se na njihov nivo
  • Pogledaj ih u oči
  • Recite mirnim, čvrstim glasom: „U redu je biti ljut/frustriran/uznemiren; nije u redu udarati”

To je ono što vam treba: potvrdite emociju (u redu je osećati njihova osećanja) i držite se granice (ali nije u redu izražavati svoja osećanja agresivnim ponašanjem). Duža objašnjenja se često gube kod mališana i mogu se vratiti jer mogu naučiti da izjednače agresivnost sa privlačenjem pažnje. Ako ponovo udare, uklonite ih iz situacije. Možete ih čak držati za ruke i reći: „Neću ti dozvoliti da udariš“. „Kada disciplinujete svoje dete svaki put kada udari naučite ga da nema izgovora za nasilje“, kaže dr Šehter.

Odredite razlog

Pokušajte da shvatite šta je toliko uznemirilo vašeg mališana da udari. Da li su ljuti što ne mogu da nađu omiljenu igračku? Smeta im neko u njihovom prostoru? Da li im treba užina? Dajte im reči da artikulišu šta osećaju. Ako pljusnu šoljicu vode sa stola jer potajno žele mleko, pomozite im da to prenesu. Mogli biste reći: "Hoćeš mleko! Reci, 'mleko'."

Biti proaktivan

Obratite pažnju na situacije koje dovode vaše dete da udari druge i pokušajte da ih sprečite. Da li besne kada su umorni ili gladni, kada se osećaju napeto ili kada moraju da napuste kuću prijatelja? Ovo su uobičajeni okidači za decu, kaže Elena Labrada,  dečiji i adolescentni psihijatar u Menlo Parku u Kaliforniji. Predupredite ih planiranjem unapred: Uverite se da vaše dete redovno drema, da užine budu spremne i da ga pripremite za teže prelaze. Budite kreativni i kada planirate unapred: ako se naljute jer uvek žele omiljenu igračku svog drugara, na primer, pitajte da li mogu da odlože dotičnu igračku pre sledećeg susreta za igru.

Kako postaviti sistem nagrađivanja za decu

Neka deca veruju da svaka pažnja uopšte ne može da pobedi. Ako se izbezumite kada vaše dete uradi nešto pogrešno, može biti zaintrigirano i osećaće se motivisanim da se ponaša kako bi dobilo reakciju.

Pokažite empatiju

Kada vaše dete oseti bes ili frustraciju, označite mu ove emocije. Recite: „Izgledaš kao da si ljut što je Marko uzeo žuti autobus“, ili „Jesi li ljut što ti neću dozvoliti da se popneš na sto za kafu?“ Korišćenje pozitivne komunikacije (hvalite svoje dete kada deli igračku ili koristi nežan dodir) inspiriše bolje ponašanje.

Povežite njihove postupke sa osećanjima drugih

Mala deca imaju ograničeno razumevanje o tome kako njihovo ponašanje utiče na druge. Vaše dete treba da razume kako se njegov prijatelj osećao kada su ga udarili. Recite: "To je povredilo Aleksu i nateralo ga da se oseća loše." Recite im da znate da im je teško, ali udariti nekoga nikada nije prava stvar.

Vežbajte rešavanje problema

Koristite zamišljenu igru da pomognete svom detetu da nauči da rešava nezgodne situacije. Pretvarajte se da ste mališan koji je uzeo svoju omiljenu igračku i naučite dete šta da kaže kao odgovor („To je moja igračka—molim te, vrati je“). Ako to ne uspe, recite svom detetu da zatraži pomoć od odrasle osobe. Odglumite ove scene dovoljno često da lekcije utonu u njih.

Odvratite im pažnju

Ublažite napetost između dece uvođenjem još jedne igračke ili igre. „Ometanje dece novom aktivnošću je često najlakši način da se raspravi spor“, kaže dr Erin Flojd, klinički dečji psiholog u Lilburnu, Džordžija. Ako se svađaju zbog igračke, dajte im minut da vide da li mogu prvo da reše sukob. Ako počne da eskalira u udaranje, recite: „Ako ne možete da se smenjujete, ja ću uzetii igračku i možemo ponovo da pokušamo kasnije.“ Ne dozvolite svom detetu da zadrži igračku koju je agresivno otelo. Time što ih naterate da vam to vrate, dajete im do znanja da im grubost neće dobiti ono što žele.

Pratite šta dete gleda

Važno je da budete svesni svega što vaše dete gleda — čak i crtanih filmova — kako biste bili sigurni da njihove emisije ne sadrže nasilje. Istraživači su otkrili da su deca koja su izložena nasilnim slikama u medijima veća verovatnoća da će i sama biti agresivna.

Ne udarajte svoje dete

Stručnjaci kažu da udaranje nikada nije prikladno, ali posebno ne za jednogodišnjake. „U ovom uzrastu, vaše dete je razvojno nesposobno da poveže udarajući vas — koliko god nežno — sa bilo čim što je možda uradilo“, kaže dr Turecki. Ako ste u iskušenju da se sa agresivnim ponašanjem vašeg mališana suočite sa udarcem, razmislite o tome koliko je zbunjujuće kada vam se kaže da udaranje nije u redu, a zatim dobijete udarac kao kaznu.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Mališan pomaže mami u čišćenju TikTok/mariaurangaa