Različite kulture podrazumevaju i različite stilove roditeljstva. Tako u Japanu postoji strožija disciplina i deca se od malih nogu uče samostalnosti, u Švedskoj i Norveškoj bebe spavaju napolju kada je mraz, dok u Italiji ostaju budni do kasno.

Kada je reč o američkom modelu vaspitanja i odgajanja dece, evo šta se kod njih smatra normalnim, a različito je od nas i nama može izgledati neobično:

1. Povodac za decu - Neki roditelji u SAD smatraju da je normalno da ih koriste, iako se s vremena na vreme u medijima se pokreću rasprave o ovoj temi. Protivnici ove tradicije sumnjaju da je to ispravno u odnosu na dete - a oni koji kupuju dečije povoce ističu da ovo pomaže u očuvanju bezbednosti dece. Neki pričaju o pogodnostima da se dete ne izgubi kada je velika gužva. Drugi prijavljuju smanjenje nivoa stresa kada koriste povodce kada ima više od dvoje dece i njihovo držanje blizu nije opcija.

2. Rano spavanje - U mnogim zemljama školski dan počinje u 7.30 - to, naravno, znači rano spavanje. Roditelji u SAD se uglavnom pridržavaju pravila da dete treba da ide u krevet u sedam uveče. To je prilično dobra navika - ostavlja nekoliko sati više za sebe, i svi uspevaju da se naspaju.

3. Vruća voda u mikrotalasnoj - Situacija je vrlo jednostavno objašnjena: lakše je i brže prokuvati deo vode u mikrotalasnoj pećnici. I ne morate da trošite novac na kupovinu čajnika. Ovo mnogima izgleda malo čudno - i čak služi kao predmet šala.

4. Neobična imena - Sve je počelo sa holivudskim zvezdama: nakon njih, navika davanja deci čudnih imena postala je pravi trend među Amerikancima. Neke od njih je potpuno nemoguće izgovoriti – ni za samu decu, koja se tako zovu, ni za one kojima se predstavljaju. S druge strane, čini se da je ova moda rasprostranjena i širom sveta.

5. Previše igračaka - Prema statistikama, prosečan Amerikanac troši i do 500 dolara godišnje na igračke za decu. Jednostavna matematika: to je 41,6 dolara mesečno. Ne uzimajući u obzir rođendane i bar Novu godinu.

6. Gender reveal - Proslave objave roda postale su popularne sada širom sveta, a počele su u Americi. Sigurno ste videli takve zabave na društvenim mrežama. Mama i tata na zanimljiv način otkrivaju pol bebe preko balona, torti i raznih zanimacija. Gosti učestvuju i donose poklone za bebu.

7. Kasna obuka na nošu - Tokom nekoliko godina upotrebe, pelene iznose pristojan iznos roditeljskih troškova - ali su živci i dalje skuplji. U teoriji, naravno, tako je dobro rano učiti dete na nošu, ali iz nekog razloga većina onih koji sa ponosom govore o jednogodišnjoj deci bez pelena živi u toplim zemljama. Tamo gde zima traje šest meseci - na primer, u Minesoti, takva ideja ne izgleda toliko neophodna. Psiholozi širom sveta, u međuvremenu, potpuno se slažu sa američkim roditeljima: starost privikavanja na nošu kreće se od otprilike 2,5 do 4 godine. I ne dok samo dete ne bude spremno za ovo.

BONUS VIDEO:

Trik Eskimki za uspavljivanje beba  TikTok/willow.allen

(Yumama/T.A.S.)