Mame i tate često imaju osećaj krivice i smatraju da ne rade dovoljno za svoje dete, a zapravo svakodnevno "trče" na sve strane kako bi završili sve obaveze i uz to uspeli da neko vreme provedu i sa mališanom. U toj jurnjavi, ponekad zaborave koliko detetu znače neke male stvari koje zapravo i ne oduzimaju mnogo vremena – a znače mu mnogo više nego što mislite.

Napravite mali predah i odajte sebi priznanje za sve male stvari koje ste danas uradili. Evo koje su to sitnice koje vašim mališanima mnogo znače, piše deca.mk.

Zajedno ustajete ujutru – svako jutro kada se probudi, dete vidi vaše nasmejano lice i zna da ste tu za njega u svakom trenutku.

Spremate doručak – za vas je to svakako obaveza, ali imajte na umu da za vašeg mališana nema ukusnijeg doručka od onog koji vi spremite jer je spremljen s ljubavlju.

Podsećate dete da opere zube – vi verovatno ne uživate u tome što morate da opomenete dete da opere zube, ali ovaj mali podsetnik ih zapravo podseća i koliko ih volite.

Češljate detetu kosu – posebno ako imate devojčicu koja ima dugu kosu, znajte da će joj češljanje i frizure koje joj pravite jednog dana biti lepa uspomena.

Vezujete mu pertle – naravno da pokušavate da naučite dete da veže pertle samo, ali u međuvremenu, dok vi to radite, imajte na umu da mališanu to mnogo znači jer zna da to radite zato što brinete o njegovoj bezbednosti.

Grlite ga – čak i kada se vaše dete ponaša kao da ne uživa u vašem zagrljaju, a to se često dešava u tinejdžerskom periodu, zapravo mu to znači više nego što bi vam ikad priznalo.

Blesavite se – deca uživaju kada se neko glupira sa njima, govori neobičnim tonom i pravi blesave izraze lica.

Igrate društvene igre – različite igre ovog tipa uvek su radost za decu – em uživaju u igri, em uživaju u vremenu koje provode sa roditeljima.

Kačite dečje crteže – deca su presrećna kada vide da mama i tata "slave" i podržavaju njihova mala umetnička dela kačenjem na frižider, ormar...

Dajete detetu posebnu šolju ili tanjir – krajnje jednostavna rečenica poput: "Evo za tebe ovaj poseban tanjir" čini da se dete oseća voljeno.

Ležite sa detetom – mališani se osećaju sigurno i voljeno kada uveče pre spavanja legnete barem nekoliko minuta u krevet.

Imate male rituale – "poseban" poljubac za laku noć ili pred odlazak u školu ima umirujuć efekat na dete.

Umete da se izvinite – veoma važna stvar koju možete da uradite je da se izvinite svom detetu kada pogrešite.

Puštate da se isprlja – deca vole da se prljaju i uživaju u tome, a važno je i za njihov razvoj. Zato, pustite ih da se isprljaju jer to može da se opere, a njihova sreća i uspomene će ostati neizbrisivi.

Slušate ga – nema veće sreće za decu nego kada im date nepodeljenu pažnju i zaista slušate šta vam pričaju.

Pokazujete interesovanje – možda vas ne zanima da 105. u toku dana saslušate priču o omiljenoj lutki ili autiću vašeg deteta, ali njima to znači mnogo više nego što možete da zamislite. Pokažite interesovanje, to će produbiti vaš odnos.

Volim te – svime što radite poručujete detetu da ga volite, ali ipak mu to i kažite svakodnevno.

BONUS VIDEO:

Džesika Bil o savršenim roditeljima TikTok/jessbiel

(Yumama/N. Z.)