Svakom domu toplinu daju pažljivo odabrani detalji koji određuju stil vlasnika. Tepisi su jedan od njih. Bilo da služe kao dizajnerski detalj koji daje poseban izgled prostoru, kao mekani tepih koji amortizuje korake ili onaj od bambusa koji podseća na leto i odmor, pri odabiru tepiha morate da imate nekoliko stvari na umu.

Otkrivamo vam 5 pravila koja će vam olakšati kupovinu idealnog tepiha.

1. Pazite na veličinu 

O veličini tepiha nikako nemojte da odlučujete u prodavnici i ne dozvolite da zbog lepote i dizajna kupite prevelik ili premali tepih. Izmerite tačnu veličinu prostora koji želite da prekrijete tepihom i nemojte da kupujete nešto što vam ne odgovara i nadati se da ćete već smisliti neko rešenje. 

2. Imajte na umu koliko je frekventna soba za koju ga birate i dobro razmislite o materijalu

Izbor materijala veoma je velik pa pre odlaska u prodavnicu svakako dobro razmislite koji materijal najbolje odgovara vašem stilu života i navikama porodice. Tepisi mogu biti tradicionalni od vune ili pamuka, ali i od bambusa, lana, jute.

Tepisi od jute i sisala otporniji su kao i sintetički tepisi koji su jeftiniji i ne upijaju nečistoće. Sintetički tepisi dobar su odabir za ljubitelje ljubimaca, ali i za one koji žele jednostavno održavanje tepiha. Tepisi od vune i pamuka daće topliu atmosferu u prostoru, ali budite oprezni jer lakše upijaju nečistoću, pa razmislite koju prostoriju u stanu želite da opremite njima.

3. Razmislite što želite postići tepihom

Ukoliko tepihom ujedno želite i da amortizujete buku najbolji izbor su vuneni tepisi koji su ugodni i mekani i najbolje prigušuju korake. Svakoj prostoriji daju toplinu, a mogu dobro da se uklope i u moderno i u tradicionalno nameštenoj prostoriji. Ukoliko tepisi služe ka dekoracija, dajte mašti na volju, pa nakon što uredite sobu i dodate detalje dobro razmislite koji uzorak, stil i materijal bi se najbolje uklopio u stil stana. Tepisi od bambusa, jute ili sisala prostoru će dati 'morski ton' i vaš stan podsećaće na romantične kuće na plaži.

4. Ne isključujte određena mesta u kući

Predsoblje kao ulaz u dom mnogi smatraju mestom na kom tepisi nisu dobrodošli upravo zbog direktnog ulaska spolja i potencijalno teškog održavanja. Ali uska staza na ulazu u stan ili kuću može ga itekako utopliti i dati mu novi šarm. Kako bi pak gostima dali do znanja da ulaze u dom 'bez cipela' na vidljivo mesto stavite malu klupicu i kućne papuče.

5. Pazite na odnos cene i kvaliteta

Tepih ćete kupovati u zavisnosti od kućnog budžeta, ali i nameni prostorije, ali i u zavisnosti od toga da li ga kupujete za vikendicu, spostveni ili podstanarski stan. Ukoliko ga kupujete i želite da što duže traje i ne planirate da ga menjati sa dolaskom novih trendova uređenja morate da budete spremni da izdvojite i više novaca. Svakako pitajte za sezonske popuste ili rasprodaje i strpite se kako biste po najpovoljnijoj ceni dobili svoj tepih iz snova.