Svaki roditelj želi da mu dete bude srećno i uspešno, a takođe se trudi i da kod mališana razvije samopouzdanje i nezavisnost. Mnoga deca od malih nogu pokazuju liderskekvalitete, a roditelji su tu da ih još malo usmere i podstaknu da razvijaju svoje veštine na zanimljiv i kreativan način.

Evo koji su rani znakovi da će vaše dete biti lider u budućnosti:

1. Visoka emocionalna inteligencija
Kada primetite da je vaše dete druželjubivo, ohrabrujuće i zabrinuto za dobrobit drugih ljudi, onda je to pozitivan znak da lider raste u njemu. Dete koje je empatično i razume kako da se emocionalno odnosi prema drugima ima veoma snažnu pozitivnu osobinu i velika je prednost za vođstvo.

2. Nesebičnost
Kada gledate svoju decu kako se igraju sa svojim prijateljima, najinstinktivnija navika koja se manifestuje je da imaju tendenciju da zgrabe i drže sve alate za igru. Deca imaju taj prirodni sebični instinkt da žele sve za sebe. Naprotiv, ako primetite da je vaše dete ikad spremno da pokloni nešto što voli ako je nekom drugom potrebno, onda već pokazuje liderske osobine.

3. Zrelo razmišljanje i samopouzdanje
Da li ste ikada primetili da se dete nikada ne plaši da se pridruži razgovoru sa grupom odraslih? Možda su neki odrasli u salonu vodili diskusiju i rekli nešto što je privuklo detetovu pažnju i bez oklevanja, on/ona je postavio pitanje želeći da zna više, ali sa poštovanjem. Ovo je snažna prirodna osobina lidera. Takva deca razmišljaju dalje od svojih godina i pokazuju osobine i ponašanja koja se obično nalaze kod odraslih.

4. Radoznalost
Normalno je da se deca većinu vremena igraju. Međutim, ako primetite da je vaše dete uglavnom posvećeno čitanju i otkrivanju novih stvari dok su njegovi/njeni vršnjaci zauzeti igrom, onda se odgaja budući lider.

5. Samodovoljan
Deca do određenog uzrasta previše zavise od roditelja ili odraslih. Naprotiv, dete lider pokazuje različite manire. Kada budu ostavljeni sami neko vreme, možda nikada neće izazvati napadebesa ili pokazati strah, umesto toga, igraju se sami i znaju da iskoriste samoću na zanimljiv način.

BONUS VIDEO:

Šta ne slati detetu u vrtić TikTok/heather_mummyandme

(Yumama/T.A.S.)