Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dečji svet: Zašto je važno družiti se s drugarima suprotnog pola

Da li je vaša devojčica okružena isključivo drugim devojčicama i ima li vaš dečak makar jednu drugaricu? Pogledajte zbog čega bi trebalo ohrabriti decu da stupe u muško-ženska prijateljstva.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Vašoj princezi je rođendan, a na slavlje poziva samo drugarice. Dečaci su, kaže, "bezobrazni, ne znaju da se igraju, sve ruše i samo se biju". Normalno je da deca do škole i u nižim razredima žele da se druže samo sa svojim polom.

Povezane vesti

Međutim, ako su isključivo okruženi devojčicama ili dečacima, usvajaju sve stereotipe tog pola, što se kasnije odražava i na emotivni život. Da biste ovo predupredili, ohrabrite ih na muško-ženska prijateljstva. Bitno je da se od malena navikavaju na društvo jednih i drugih, jer će se kao stariji brže uspostavljati kontakte i neće biti nesigurni. Roditelji ne bi trebalo da čekaju i reaguju tek kada primete da 23-godišnji sin počne da muca dok se obraća devojkama, a brbljiva tinejdžerka zaćuti čim je okruže momci ili veća grupa ljudi, već da na vreme primene ove strategije:

- Dečaci se češće igraju sa devojčicom ako u okruženju nema druge dece i nema bojazni da će ga neko gledati, a možda čak i ismevati. Kada izvedete mališana u park i vidite da se neka devojčica igra sama, podstaknite ih da se igraju zajedno.

Povezane vesti

- Deca teže generalizaciji da bi jasnije razumeli odrasle, pa im je "zacrtano" da su plavo i lopta za dečake, a crveno i lutke za devojčice. Pomozite im da izađu iz tog "kalupa", kupujte raznobojnu garderobu, okrečite zidove u žuto, zeleno, narandžasto, kupujte igračke kojima svi mogu da se igraju.

- Ako vaša devojčica za rođendan apsolutno odbija da zove dečake, pitajte je kako bi se osećala da je neko isključi iz zabave samo zato što je žensko? Podstaknite je da smisli igre koje uključuju oba pola.

Kada najmlađi uspostave model muško-ženskog odnosa, lakše će sklapati prijateljstva i uspešnije funkcionisati u emotivnim vezama, pišu Novosti.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica