Roditelji se trude da pravilno vaspitaju decu kako bi sačuvli određene vrenosti i kada odrastu. Uprkos greškama koje svi kao roditelji pravimo, svako od nas ima važnu misiju - vaspitati dobrog čoveka.

Ovih 10 znakova pokazuju da ste dobro vaspitali dete:

1. Pozdravlja sve koje sretne
Ako vaše dete pozdravi i nasmeje se svakome koga sretne, to je dobar znak. Pozdravljanje dok napušta mesto – školu, igralište ili učionicu pokazuje da vaše dete sada razume kada treba da upotrebi ove pozdrave.

2. Zna da kaže "molim te", "hvala" i "izvini"
Ako vaše dete koristi ove reči kada je potrebno, to je znak dobrog ponašanja. Podstaknite ove radnje tako da dete uvek zna kada i kako da ponavlja takvo ponašanje.

3. Svest o vremenu
Vaše dete se na vreme sprema za školu i vodi računa da svuda stigne na vreme. To će mu pomoći da tačnost postane navika i nikada neće imati problema da se organizuje.

4. Čeka svoj red
Kada se vaše dete igra sa drugom decom i strpljivo čeka svoj red da preduzme akciju, možete biti sigurni da vaše dete uči veštine druženja.

5. Ne uzima tuđe stvari bez pitanja
Posmatrajte svoje dete i vidite da li traži dozvolu od prijatelja pre nego što upotrebi tuđe stvari, čak i ako je igračka, to je dobro vaspitano dete.

6. Ne prekida razgovor
Ako razgovarate sa nekim ili radite nešto važno, vaše dete želi da kaže nešto, ali ne kaže odmah, cenite to. Ona čeka da završite svoj posao i onda vam kaže, ovako pokazuje i strpljenje.

7. Trudi se da se niko ne oseća loše
Neka deca uvek vode računa o osećanjima svojih roditelja, pa čak i svojih prijatelja ili starijih. Vaše dete mora da je ovo naučilo s vremenom ili posmatrajući drugu decu u školi. Ako vidite da se brine o drugima i da se trudi da se drugi uvek osećaju prijatno sa njim, to je dobar i pozitivan znak.

8. Igra se lepo i deli
Mlađa deca imaju poteškoća da dele stvari sa drugom decom. Ako se vaše dete lepo igra sa drugom decom i čak deli svoje igračke sa njima, to je značajno. To pokazuje da se pridržava dobrog ponašanja.

9. Preuzima odgovornost
Ako vaše dete učini nešto pogrešno ili destruktivno i ono preuzme odgovornost za akciju, to je dobar znak. Greška nije veliki problem. Pomozite svom detetu da shvati da svi prave greške. Ovo će mu pomoći da uvek u životu govori istinu i da bude miran u skladu sa situacijom.

10. Zna da daje kompliment
Kada dete zna da saopšti kompliment, to je znak dobrog ponašanja. Ukoliko to radi iskreno i sa dobrom namerom, možete da budete ponosni.

BONUS VIDEO:

Koliko je važna podrška roditelja, video koji je raznežio svet TikTok/dailyhumanmotivation

(Yumama/T.A.S.)