Roditelji čija su deca stidljiva daju sve od sebe da se mališani malo oslobode te stidljivosti. Međutim, ponekad imaju pogrešan pristup, iako uvek iz najbolje namere, pa na kraju samo dođe do toga da detetu bude još neprijatnije.

Majka troje dece, inače dečji terapeut, Džesika Vander Vir, nekada je i sama bila veoma stidljivo dete. U jednoj Instagram objavi na svojoj stranici Nurtured First, objasnila je kako su joj roditelji da iz stidljivog deteta izraste u odraslu osobu punu samopouzdanja.

"Kada sam bila mala, bila sam veoma stidljiva. Bilo mi je teško kada je trebalo da kažem bilo šta u većoj grupi. Roditelji su mogli da me teraju: ’Moraš da kažeš ćao dedi, ne budi nevaspitana’. Ali nisu... Mogli su da pokušaju da me promene govoreći: ’Moraš da budeš malo otvorenija, kao tvoj brat’. Ali nisu... Roditelji su mogli da me krive: ’Da nisi tako stidljiva, imala bi više prijatelja koji se igraju s tobom’. Ali nisu...

Umesto toga, moji roditelji bi mi rekli: ’Ti si pametna. U redu je da ti treba malo vremena. Verujemo da ti najbolje znaš kada si spremna da se igraš’", napisala je Vander Vir u objavi.

Ona je istakla da je ponekad sedela pored roditelja dok oni razgovaraju sa drugim odraslim osobama, a ponekad joj je prijalo da ode i igra se sa vršnjacima.

"Ponekad sam pričala dosta, ponekad nisam pričala uopšte. Ali sam se uvek osećala sigurno. Stidljivu decu ostali često pogrešno razumeju. Smatraju da su loši, pokušavaju da ih nateraju da budu ekstrovertniji. Ali, želim da znate sledeće – biti stidljiv je pametno. Stidljiva deca veoma dobro razumeju svoj unutrašnji svet. Kada verujemo njihvom tajmingu i damo im priliku da probaju nove stvari, dešava se magija", poručila je dečja terapeutkinja.

BONUS VIDEO:

VASPITANJE BATINAMA NEDOPUSTIVO! Srbi misle da je NORMALNO TUĆI decu, a zapravo je to OGROMAN PROBLEM (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)