Fraze koje bez razmišljanja izgovorite pred svojim detetom ponekad mogu odrediti njegovu budućnost, odnosno trajno uticati na njegovu psihu i svest o samom sebi. Sledećih 8 rečenica su samo primer izjava koje lako mogu da unište dečju psihu i da stvore mališanima kompleksesa kojima mogu da se nose celog života. Ne treba ih izgovarati pred decom!

1. "Ja sam u tvojim godinama!"
Čak i da ste u detinjstvu bili pravo čudo i da ne ulepšavate stvarnost, takve izjave će gotovo sigurno izazvati psihološku traumu kod deteta. Deca vide sledeću poruku u ovim rečima: "Nikad nećeš biti tako dobar kao tvoji roditelji." Odrastanje sa takvim stavom primorava vas da ceo život provedete dokazujući svoju vrednost svojoj porodici i tražeći odobrenje, bez obzira na sopstvena osećanja i želje. Da li je ovo ono što želite svojim naslednicima?

2. "Sklanjaj mi se sa očiju."
Ova fraza može da ubedi dete da mami i tati nisu potrebni i da ga ostavljaju u opasnosti, bez nadzora. Ubuduće će sebe kriviti što je uznemiravao roditelje i opterećivao porodicu, iako u stvarnosti to nije tako. Zato morate pažljivije da birate reči kada saopštavate svoje nezadovoljstvo postupcima vašeg deteta.

3. "Isti si kao majka/otac!"
Ova fraza obično zvuči u negativnom kontekstu i, u suštini, znači "loš si". Šta može biti gore za dete nego da čuje ovako nešto sa usana svojih najbližih? Biće čudo ako dete odraste samouvereno posle ovoga. Ako vi, odrasla osoba, ne možete da se nosite sa svojim supružnikom jedan na jedan, zamislite kako je detetu da na svoja krhka ramena prebaci roditeljske probleme. Rešite nesuglasice direktno i nemojte uključivati mlađu generaciju.

4. "Neću te onda više voleti."
Beba treba da zna da je ljubav njegove majke (kao i njegovog oca) bezuslovna, da je voljena samo zbog toga što jeste. Manipulacija osećanjima je opasna: ako vaša sopstvena majka lako može da prestane da vas voli zbog sitnice, kako onda možete da ugodite drugim ljudima? Odbijanje ljubavi je povezano sa problemima sa samopoštovanjem i međuljudskim odnosima. I da, ne treba očekivati recipročnu ljubav posle ovakvih izjava, jer ste svojim primerom pokazali: volim te zbog nečega, a ne zbog tebe samog.

5. "Ostavio svu snagu u tanjiru."
Ako vaše dete ima očigledne probleme sa hranjenjem, odvedite ga kod specijaliste. A ako vas ostaci hrane na tanjiru zabrinjavaju više od dobrobiti bebe, proverite sami. Takve manipulacije hranom mogu uliti osećaj inferiornosti. Poremećaj u ishrani, višak kilograma - ovo nije potpuna lista problema u budućnosti ako dete uzme takve fraze k srcu.

6. "Dobićeš svoje kad stignemo kući!"
Strah i poštovanje su dve različite stvari. A pretnje verovatno neće postići drugo. Odlažući tajanstvenu kaznuza kasnije, kada niko neće videti, odgajate uznemirenu ličnost koja će naučiti da se plaši autoriteta. U budućnosti će patiti od nemogućnosti da se zauzme za sebe, posebno pred pretpostavljenima.

7. "Nemoj me sramotiti"
Deca, naviknuta na status "majčinog stida", teško pronalaze zajednički jezik sa drugim ljudima, pošto su naučili lekciju od voljenih: uvek treba da se stide sebe, a oni oko njih ne mogu biti prijatni, pošto ni njihova rođena majka ne želi da bude u javnosti, piše portal deti.mail.ru.

8. "Ako se tako ponašaš, poslaćemo te u sirotište."
Odrasli shvataju da ovo nije ništa drugo do blef. Ali mala osoba može da shvati reči bukvalno: moji roditelji su spremni da me zauvek napuste svakog trenutka. Kao rezultat, problemi sa poverenjem i hladnim odnosima u porodici. Pored toga, dete se često zaista trudi da ugodi, samo da ga ne daju. Ili iza te prinudne poslušnosti krije se nemogućnost otkrivanja sopstvene individualnosti, jer da ne bi bio odan, važno je biti kao svi i ne viriti glavu.

BONUS VIDEO:

Recept za čorbu od povrća malog šefa TikTok/ best_chefme

(Yumama/T.A.S.)