Roditelji značajno utiču na samopouzdanje deteta, još od maliohnogu, što se odražava u odraslom periodu. Postoje stvari koje smo naučili u detinjstvu, a koje su nam služile kao dobre smernice i vetar u leđa kroz ceo život. Nažalost, postoje i one koje traumatiziraju još u ranom detinjstvu i loše utiču na psihu deteta, ostavljajući posledice za kasnije. Psiholog Viktorija Bogdanova za portal marieclair.ru otkrila je kojih 5 rečenica nikada ne treba da izgovorite u prisustvu deteta:

Prema rečima stručnjaka, različita poređenja mogu ozbiljno da povrede dečiju psihu. Na primer, fraza "Nemaš sreće kao...". Zbog takvih reči dete počinje da se oseća izopšteno i povlači se u sebe.

Slična je situacija i sa frazom "Sin mog prijatelja se dobro ponaša". Takve reči ne podstiču takmičenje, već samo izazivaju nesigurnost kod deteta. U budućnosti to rezultira velikim problemima u školi ili na poslu.

Ni u kom slučaju detetu ne treba reći da su njegovi napori besmisleni. Na primer, fraza "Ionako nećeš uspeti" može ga naterati da prestane da veruje u sebe. To će u budućnosti rezultirati potpunim odsustvom ambicija, kao i besom prema roditeljima.

Slična svojstva ima i fraza "Ti praviš samo štetu". Vremenom će dete zaista verovati da nije sposobno da donosi ozbiljne odluke ili da bude korisno.

Glavna stvar koju ne treba reći je fraza "Prestani da plačeš zbog ovoga". Ona obezvređuje detetove emocije i tera ga da se povuče u sebe. Slična situacija se dešava ako je dete prinuđeno da iskaže svoj bes ili uzbuđenje.

BONUS VIDEO:

Mama se posvađala sa kasirkom TikTok/samanthamary1989

(Yumama/T.A.S.)