Dugogodišnja vaspitačica Lili Okimura na svom TikTok profilu, podelila je najiskrenije kako lako može da proceni da roditelj nedovoljno vodi računa o svom detetu, s obzirom na to kako ga, tj u kakvom stanju dovodi redovno u vrtić.

Ovo su 3 najčešća pokazatelja:

Puna pelena

Ne, ne radi se o tome da se desilo dok ste dolazili, na putu u vrtić. Sasvim jasno može da se proceni, na osnovu očiglednog stanja, kad se puna pelena otpovije da se detetu nije menjala pelena više od cele noći, pa nekada i možda dan pre. Na stranu koliko je ovo neprijatno za svakog ko dete presvlači, ovo je strašno jer je dete u nehigijenskim uslovima, verovatno ojedeno, odeća mu je takođe isprljana i mora da mu je užasno neprijatno jer ne može ni da se kreće normalno. Nema potrebe dalje objašnjavati, zašto ovo nikada ne treba dozvoliti.

Neredovno kupanje deteta

Nije teško pogoditi da li redovno tuširate, kupate, presvlačite dete. Možda se sasvim mali mališani ne znoje toliko ali vaspitači itekako znaju da li je dete čisto, u sveže opranoj garderobi. Nemojte preskakati kupanje, makar svaki drugi dan istuširajte mališana i obavezno ga presvucite svaki dan u čist veš i garderobu.

Stalno kašnjenje

Naravno da nije lako postići da kroz gradsku gužvu, posle posla uvek dođete na vreme po svoje dete. Vaspitač koji vas čeka, je radio i bio sa svom decom već osam sati i možda i nju čekaju deca koju treba da pokupi iz vrtića. Najvažnije je da vaše dete ostaje poslednje, uplašeno i tužno jer
niko ne dolazi po njega tako dugo. Nemojte ovo raditi, prosto je srceparajuće za mališane.

Slanje bolesnog deteta u vrtić

Kada dete se ne oseća dobro, ima temperaturu, kašlje, curi mu nosić ili ima problem sa stomakom ili bilo kakvim sličnim zdravstvenim problemom- nemojte ga slati u vrtić. Pre svega svoje dete izlažete ogromnom naporu, riziku da mu bude još gore, nema prostora ni vremena da se oporavi niti dobije adekvatnu pomoć, odmor, terapiju. Vrtići jednostavno nisu prostor za bolesnu decu. O tome da ćete zaraziti celu grupu i da se ponašate neodgovorno, pa ćemo vas odmah zvati da pokupite dete, ne moram dalje da pričam.

Ne dolaženje na sastanke i proslave

Ovo nije uvek loš znak ali može biti ukoliko vas skoro nikada ne viđaju u vrtiću, sem kada dolazite po dete ili ga ostavljate. Važno je da se sarađuje i dogovara oko aktivnosti u vrtiću, dele iskustva sa decom, obaveštava o svim promenama. Ako niste zainteresovani, ignorišete mnogo važnih stvari za vaše dete. Ne dolasci na priredbe, proslave i slična okupljanja koja su deci bitna je posebno teško mališanima, pogotovu ako su tako uskraćeni da učestvuju i socijalizuju se.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

NAJMLAĐI IZ VRTIĆA PINOKIO NAUČILI SVE O PČELAMA! Akcija Zasadi drvo je sve veća, a POGLEDAJTE ŠTA SU SVE DECA NAUČILA Kurir televizija