Julija Borisovna Gipenrajter autorka je brojnih knjiga o psihologiji i vaspitanju dece, u kojima savetuje roditeljima kako da se ponašaju prema svojoj deci i kako da sa njima razgovaraju. 

Pročitajte neke od najvažnijih saveta čuvenog psihologa, pomoći će vam da izgradite bolji odnos sa detetom i da budete bolji roditelj. 

1. Prihvatite dete. 

Jedan od najvažnijih uslova za normalan razvoj deteta je osećaj da je dete voljeno i važno samo zato što postoji, a ne zato što se lepo ponaša, pokupi igračke i sluša roditelje. Neki od načina na koji roditelji mogu to da pokažu su nežni dodiri, zagrljaji i rečenice poput: "Volim kada smo zajedno" ili "Drago mi je da imam dete kao što si ti". Mala deca sve shvataju bukvalno, pa su takve izjave od strane roditelja ključ za dobar psihološki razvoj

2. Ne prekidajte ga kada nešto radi samo. 

Kada dete nešto radi samo, ne mešajte se osim ako zatraži pomoć. Naravno, tada mu pomozite, nemojte da kažete: "Snađi se sam/a". Neophodno je pomoći detetu, ali samo ono što ne može samo da uradi. Kako dete stiče nova znanja i veštine, postepeno mu dajte više samostalnih aktivnosti, prenosi bashny.net. 

3. Ne oduzimajte detetu energiju svojim željama. 

Nije lako živeti kraj roditelja koji žele previše od dece (muzička škola, šah, određeni fakultet za koji smatraju da će im doneti posao). Postoji opasnost da ako roditelji uporno pokušavaju da nametnu detetu svoje želje, ono će se sve više okretati drugim aktivnostima. Na kraju, u čovekovoj prirodi je da se bori za svoje želje i potrebe. Roditelji moraju da shvate da se ličnost i sposobnosti deteta razvijaju samo kada se dete dobrovoljno bavi nečim jer ga to zanima. 

4. Da biste izbegli konflikte, izbalansirajte svoje želje sa njihovim sposobnostima. 

U redu je da mame i tate imaju svoja očekivanja od deteta, samo je bitno da ne postavljaju prevelika očekivanja pred dete. Kada dete uči nešto novo, važno je da roditelji budu strpljivi i znaju da će biti grešaka i padova. 

5. Pustite dete da nauči iz sopstvenih grešaka. 

Ne možete vi zauvek da čistite sakupljate dečje igračke, budite ga ujutru i proveravate domaći. Morate postepeno da prebacite odgovornost na dete za njegove lične stvari, time ćete kod njega razviti samodisciplinu i samopouzdanje. Naravno, na početku neće biti lako, ali i negativna iskustva su za dete veoma važna jer za posledicu imaju to da dete izrasta u nezavisnu osobu. 

6. Život ih ponekad nauči bolje od roditelja. 

Kada sam život na neki način kazni dete za greške, nije potrebno da i roditelji to dodatno rade. Umesto toga, tada pokažite razumevanje i empatiju za situaciju u kojoj se dete našlo, nemojte da dolivate ulje na vatru. Ali je važno da pustite dete da se suoči sa posledicama svojih dela (naravno, ukoliko to ne predstavlja opasnost po zdravlje ili život). Za njega je to važno iskustvo. 

7. Pravila, ograničenja, zahtevi i zabrane moraju biti prisutni u životu svakog deteta. 

Deci su potrebni red i pravila, to im daje smirenost i sigurnost. Ne treba pravila da budu prestroga, to treba da bude dogovor između mame i tate i ne treba da bude suprotan sa osnovnim potrebama deteta. 

8. Plaćanjem detetu da obavi kućne poslove ga zbunjujete, lišavate ga osećanja dužnosti, brige, nesebičnog rada. 

Dete mora da bude uključeno u svakodnevne aktivnosti (pranje sudova, pripremanje doručka, brisanje prašine, raspremanje kreveta i tako dalje) kao i drugi članovi porodice. 

9. Roditelji moraju da se igraju sa decom. 

Čak i oni najzauzetiji roditelji moraju da izdvoje vreme da budu sa decom. Tada oni moraju da žive u svetu deteta, njegovih fantazija, da pričaju sa njim o onome što ga zanima, da se igraju, smeju, šale. U tim trenucima je važno da razgovaraju sa detetom kao sa jednakim. Kroz igru roditelji pripremaju dete za život, ono kroz igru uči da neće uvek uspeti, da mora da radi i razmišlja da bi ostvarilo svoj cilj. 

10. Decu su pravične i osetljive sudije. 

Mališani ne tolerišu nepravdu, neiskrenost, nepoštenje, gluposti i brutalnost odraslih. Sva deca sanjaju o savršenim roditeljima, ali samo oni najmlađi veruju da njihovi mama i tata to i jesu, ali brzo počnu da sagledaju stvari objektivno. Dete uvek sa ljubavlju posmatra rade li roditelji ono što od njega traže.

BONUS VIDEO:

VASPITANJE BATINAMA NEDOPUSTIVO! Srbi misle da je NORMALNO TUĆI decu, a zapravo je to OGROMAN PROBLEM (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

(YuMama/N. Z.)