Kako da odgajate optimističnu decu? Kako roditelji treba da odgajaju decu da bi imala pozitivan način razmišljanja, bila srećna i ispunjena optimizmom uprkos teškoćama.

"Da bi pomogao deci da se osamostale, da se suoče sa teškim situacijama u svakodnevnom životu i da budu uravnoteženi sa emocionalne tačke gledišta, roditelj mora biti dostupan detetovim potrebama. On mora o njima razgovarati i zadovoljiti ih, ali u isto vreme mora osigurati da postoje granice i opšte društvene norme koje dete može da razume. Svako dete treba ravnotežu u obrazovanju. Kao što su pokazala brojna istraživanja, permisivni model vaspitanja ne koristi detetu, a na suprotnom polu kažnjavanje ne predstavlja konstruktivan disciplinski metod." - objašnjava psihološkinja Klaudija Matei za portal psychologies.ro otkriva

Ona napominje da je važno da roditelji ne porede rezultate svog deteta sa drugom decom i njihovim rezultatima, kao i da je svako dete drugačije i treba ga pustiti da se razvija u toj jedinstvenosti.

"Izbegnimo zamerke, kritike i posledice tipa kazne. Svakoj grešci se može pristupiti na pozitivan način i objasniti, kako bi shvatio gde je pogrešio, da mu to nije u korist i šta treba da uradi da tu grešku ispravi. Dete se mora podsticati da istražuje i doživljava nove aktivnosti i situacije, jačajući tako hrabrost i samopouzdanje za prevazilaženje svakodnevnih prepreka i poteškoća i razvijajući ličnu autonomiju. Jasne granice, odgovornosti koje se nude detetu, komunikacija i uključivanje sa detetom u aktivnosti, ali pre svega pohvale i verbalno uvažavanje pozitivnih ponašanja, sve to vodi lepom razvoju i oblikovanju samopoštovanja."

Svi roditelji žele da imaju srećnu i optimističnu decu. Kako postići ovaj cilj?

Psiholog Anca Dumitrescu otkriva: "Ukratko, biti optimista znači videti dobru stranu stvari, ali i biti u stanju da nađeš prilike u bilo kojoj teškoći, da smisliš rešenja kada se pojavi problem. Postoje naučni dokazi da od malih nogu učimo kako vidimo život i kako da tumačimo činjenice onih oko nas. Deca mnogo kopiraju ponašanje svojih roditelja i obično rade ono što vide, a ne ono što im se kaže. Pesimistični roditelji vrlo lako mogu uticati na dete da tumači događaje na negativan način."

Ako primetite da je mališan dugo tužan, šta treba da predutzmete?

"Pre nego što pokušate da nađete odgovor na problem deteta, prvi aspekt koji se može analizirati je vaše stanje, stanje roditelja. Da li sam im se danas osmehnuo? Da li sam mu rekla da ga volim bez obzira šta je uradio danas? Da li sam mu mirno razgovarao, skrećući mu pažnju na dobre stvari koje su se danas desile? Ako želite da saznate šta ga uznemirava, možete mališana da uključite u simboličnu igru, u kojoj njegovim igračkama date imena članova porodice, učiteljice, kolege ili drugarice. Onda ga pustite da napravi igru između likova. Tako ćete saznati kako on doživljava ponašanje drugih i kako su se drugi ponašali prema njemu u određenim situacijama." - ističe psihološkinja.

Kako da naučite dete da razmišlja pozitivno:

Kada se nešto dogodi, čak i kada je loše, ne mora nužno imati veze sa mnom. Postoje načini delovanja kako bi se situacija promenila. U igrama koje razvijate sa detetom, možete identifikovati negativne misli i pomoći mu da ih promeni. Posmatrajte način na koji se odnosite prema događajima. Dete će kopirati ono što vidi. Kada brzo ne nađete parking, kažete: "Znao sam da će se ovo desiti, nećemo naći parking"; ili "skrenućemo još jednom i možda ćemo naći mesto".

Ako želite da pomognete svom detetu da bude optimista, potrebno je da i sami postanete optimističniji.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

(Yumama/T.A.S.)

BONUS VIDEO:

Dete bira igračku TikTok/killinitsince86