Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 SAVETA KAKO DA VASPITATE SINA U PRAVOG DŽENTLMENA: Sve dolazi iz porodice i gajenja samouverenog deteta

Autor Jasna Drenovac

Vaspitajte dečaka na koga ćete uvek biti ponosni. 7 saveta za gajenje sina kao nekada.

 7 Saveta za vaspitanje sina Izvor: Shutterstock

Lepo vaspitan, saosećajan i požrtvovan dečak, je mali džentlmen koji poštuje druge, pomaže slabije i sve to donosi iz svoje porodice. Ovo je 7 saveta i principa u vaspitanju, koji će vam pomoći da odgajite baš ovakvog gospodina, na koga ćete uvek biti ponosni.

Drži vrata pri ulasku svima

Iako odavno ustanovljeno pravilo lepog ponašanja, danas nažalost ume da bude zaboravljeno ili potisnuto. Zadržati vrata pri ulasku u pristoriju ne samo da će vašeg sina naučiti lepim manirima, empatiji nego će ga i činiti ponosnim jer radi nešto lepo i puno pažnje prema drugima, na čemu će mu svi biti zahvalni.

Čestita svojim protivnicima

Sportski duh je jedan od najzdravijih načina da dete uči da pobeđuje ali i da gubi. Nije svejedno kako se ponaša prema svojim saigračima u sportu ili deci iz suparničkog tima ali jako je važno da poštuje fer plej, trud, zalaganje i samu igru. Sudije i tako traže da se takmičari rukuju zašto ovo ne bi bila odlična životna lekcija.

Ručak sa porodicom

Svi smo čuli da je sedenje za sto sa porodicom tokom obroka, veoma važan deo dana. Ovo je više simboličan podsetnik da je porodica na prvom mestu. Često su deca zauzeta igranjem sa prijateljima, svi imamo neke obaveze ili zanimacije ali kada se približi vreme zajedničkog obroka, svi moraju da se okupe i ostave za kasnije lične obaveze. Ovako se uči i vežba jedinstvo i bliskost porodice. Stavljanje porodice na prvo mesto je odličan način da budete uzor svojim mladim dečacima.

Pazi na mlađe i slabije

Takođe bi trebalo da bude sastavni deo vaspitanja i zdravog podizanja deteta, da uvek bude svestan ljudi oko sebe i nesebično pazi, štiti i pomaže slabije, mlađe, starije i nemoćne, sve kojima njegova pomoć može biti važna i korisna. Na ovaj način dete gradi zdrave odnose, samopouzdanje, svest da je korisno i važno, viđeno od strane drugih, jednako kao što i ono pazi na sve oko sebe. Možda i najvažniji metod za prevenciju vršnjačkog nasilja.

Nikada se ne gura prvi

Možda deluje pomalo zastarelo i prevaziđeno, ali i makar kao gest, propuštanje devojčica da prođu prve, uvek će naići na divljenje i šarmantan način poštovanja, koji može samo da prija. Takođe, propuštanje starijih osoba, majki s decom, je veoma važno naučiti svako dete, ne samo dečake.

Izvini se kad pogreši

Ohrabrite ih da preuzmu odgovornost za svoje postupke posle svađa, prepirki, uvreda i da je prirodno grešiti ali veoma važno izviniti se onome koga smo uvredili, povredili ili nešto nažao učinili. Odgovornost se uči i vežba.

Ne plaši se da bude svoj

Ovo je najvažnija lekcija koju treba da naučimo naše sinove. Dečaci mogu brzo da maltretiraju i smeju se drugoj deci. Bez obzira da li je vaš sin veseo, stidljiv, nežan ili uzdržan - ohrabrite ga da bude ono što jeste, bez stida ili straha. Naučite ih da vole svoju ličnost.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Pogledajte

02:40
OD POČETKA GODINE REGISTROVANO 28 EPIDEMIJA 'BRNU' VIRUSA! Najpogođenija deca predškolskog uzrasta OVU HRANU IM NIKAKO NE DAVATI
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica