Sve češće se može čuti i sresti „nežno roditeljstvo (Gentle Parenting )“, koji se kod nas ponekad označava i sa "plišano roditeljstvo" - šta to znači i koje prednosti donosi ovaj oblik roditeljstva? U tekstu pročitajte savete o tome kako i kada nežno roditeljstvo funkcioniše.

Ovaj stil roditeljstva kombinuje mnogo onoga što pedijatri i porodični savetnici već dugo propovedaju: nežno roditeljstvo se zasniva na empatiji, razumevanju i poštovanju. Nežno roditeljstvo se odnosi na odnos sa detetom i vodi ka tome da deluje iz volje deteta, a ne zbog spoljašnjeg pritiska. Takođe se radi o vođenom vaspitanju koje dete voli. Fokus nije na kažnjavanju, već na poboljšanju samosvesti deteta i razumevanja sopstvenog ponašanja.

Nežno roditeljstvo postavlja granice
Zabluda je da je nežno roditeljstvo bez jasno postavljenih granica: nežno roditeljstvo nema nikakve veze sa modelom da deca mogu da rade šta god žele jer su roditelji samo „kao prijatelji“ i ne postavljaju nikakva ograničenja. Postoje jasne granice - ali radi se o komunikaciji umesto o moći. Poruke „nežnih roditelja” ne samo da postavljaju granice, već imaju i dugoročan efekat – deca se podstiču da uče iz situacije.

Vaše dete treba da razume zašto nešto treba ili ne treba da uradi – umesto da se samo plaši vaših pretnji. Nežno roditeljstvo ne znači da vas ne shvataju ozbiljno kao roditeljski autoritet. „Postoji pogrešno shvatanje da nežno roditeljstvo daje detetu više slobode i omogućava mu da radi šta god želi“, kaže pedijatar Karen Estrela sa američke klivlendske klinike. „Više se radi o tome da kažemo: "Hajde da radimo zajedno kako bismo vam pomogli da budete bolji i razvijete veštine koje su vam potrebne za snalaženje u teškim situacijama". To je ono što većina roditelja želi, ideja je da budete trener svom detetu, a ne sudija.

Deo nežnog roditeljstva je prepoznavanje pokretača vašeg deteta. Da li je stres ujutro zato što vaše dete jednostavno nije jutarnji tip, ili je zabrinuto zbog odlaska u školu? Ovo u početku može biti neobično ili zamorno, ali je potrebno vreme da detetu objasnite šta je potrebno i poželjno, da mu približite svoja osećanja, pravila i granice. 


BONUS VIDEO

TREBA LI UKINUTI OCENE ZA FIZIČKO VASPITANJE? Stručnjaci kažu NE, a evo koji su razlozi! Deca neće na čas, a idu u teretanu? kurir televizija


Izvor: Yumama