Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 STVARI KOJE TREBA IMATI NA UMU KADA SE DETE POVLAČI U SEBE: Ne gubite kontakt onda kada ste mu najpotrebniji

Autor Jasna Drenovac

Nije lako kada vas dete izbegava, sve mu smeta, a vidite da pati, ne znate kako da mu pomognete.

 7 načina da pomognete detetu u pubertetu koje se povlači u sebe Izvor: Shutterstock

Uobičajena je pojava da se deca u adolescenciji osamljuju, više vole da budu u svojoj sobi, izbegavaju porodična okupljanja ili u njima nerado učestvuju, svi im smetaju. Ipak nije svejedno, ukoliko primećujete i da dete odbija u svakom smislu da komunicira, da je vidno uznemireno, često tužno, da gubite kontakt. Konflikti, svađe, osude, teške reči u bilo kom smislu, sigurno nisu dobar put da povratite odnos, a nije nimalo lako, uspostaviti narušeno poverenje.

Pokušajte da uz ove preporuke i savete, bolje razumete kroz šta prolazi mlada osoba kojoj ste roditelj, a sada vam deluje tako nerazumljivo.

1. Poštujte njihov prostor: Shvatite da je tinejdžerima često potreban prostor da rastu i otkriju sebe. Dajte im prostora da dišu bez osećaja ugušenosti. Podstičite njihovu rastuću nezavisnost i veštine donošenja odluka.

2. Slušajte aktivno: Kada se vaše dete otvori, slušajte pažljivo bez osuđivanja. Pustite da izrazi svoje misli i osećanja, čak i ako se možda ne slažete sa njima.

3. Budite strpljivi: shvatite da je povlačenje normalan deo adolescencije. Budite strpljivi i sa razumevanjem tokom ove faze. Poštujte njihove granice, ali i tražite nove zajedničke interese koji mogu obnoviti vašu vezu.

4. Saosećajte: potvrdite njihove emocije i iskustva. Pokažite empatiju prema njihovim borbama, čak i ako vam se čine trivijalnim.

5. Ponudite podršku: Uverite dete da ste tu da ga podržite bez obzira na sve. Podsetite da vam se može obratiti za savet, da ste i rame za plakanje i večita podrška i najveći navijač.

6. Potražite stručnu pomoć ako je potrebno: Ako primetite znake ozbiljnog emocionalnog stresa ili štetnog ponašanja, ne oklevajte da potražite stručnu pomoć ili savetovanje za oboje.

7. Budite pozitivan uzor: Postavite pozitivan primer sopstvenim postupcima i komunikacijom. Gradite zdrave načine snalaženja u izazovima, pričajte kako ste se ponašali u sličnim situacijama, kao dete u tim teškim godinama.

Zapamtite da je svaki odnos roditelja i deteta jedinstven i da ne postoji pristup koji bi odgovarao svima. Prilagodite svoje postupke, prema ličnosti i potrebama vašeg deteta i budite strpljivi i menjajte se dok zajedno prolazite kroz ovu fazu njegovog života.

Pročitajte i koje su osobine dobrih roditelja u tekstu: Da li spadate u grupu najboljih roditelja

(Yumama)

BONUS VIDEO

Pogledajte

00:20
Kako su izgledale jaslice 80-ih i 90-ih 3
Izvor: TikTok/nostalgicallyrachel
Izvor: TikTok/nostalgicallyrachel

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica