Mame znaju da se čišćenje za decom pretvara u neku vrstu beskrajnog "Dana mrmota" - čim operete podove i odložite sve igračke, pet minuta kasnije stan ponovo liči na bojno polje. U takvoj situaciji čovek ponekad odustane. Ali postoji izlaz: naučite dete da čisti za sobom!

Naravno, neće mu se odmah dopasti, ali uz par trikova i zabavnih rešenja, može steći ovu naviku koja će vama olakšati, a jednako je važna za detetov razvoj i sticanje životnih sposobnosti. Možda ne uspevate kod deteta da razvijete ljubav prema čišćenju, ali možete radnu naviku i smiren odnos prema tome.

Evo kojih 5 trikova mogu pomoći da mališan počne da rasprema za sobom:

1. Koristite pozitivno pojačanje
Ako proces usađivanja ljubavi prema čišćenju bude praćen gunđanjem, prigovaranjem i vriskom, to neće doneti zadovoljstvo ni vama ni detetu. Umesto da tražite od svoje dece da budu čista i pokupe za sobom, koristite moć pozitivnog pojačanja. Na primer, ako je vaše dete ujutru namestilo krevet bez podsetnika ili je opralo sudove pre nego što ste mu rekli za to, obavezno ga pohvalite. Dovoljno je jednostavno "Hvala na pomoći". Mi odrasli volimo kada se naš rad ceni, a deca su nam po tome veoma slična. Ako dete vidi da se mama ili tata smeju kada ga vide kako čisti za sobom, poželeće da ponovi iskustvo.

2. Smislite nagradu
U idealnom slučaju, naravno, nagrada za čišćenje treba da bude čista kuća, ali ovo neće raditi sa decom. Deca vole da rade za nešto, a redovna pohvala ne pomaže uvek. Morate smisliti nešto čime ćete nagraditi dete. Neki roditelji koriste novac u ove svrhe, ali to može biti prilično skupo, posebno ako imate više dece. Razmislite o dodatnom vremenu ispred ekrana ili ponudite deci da zarade odlazak u bioskop ili zoološki vrt – potrebno je samo dve nedelje da usisavaju kućus vakog dana.

3. Nemojte koristiti čišćenje kao kaznu.
Svi smo jednom ili dvaput čuli da nećemo nigde ići dok ne usisavamo/operimo sudove/odložimo igračke. I najverovatnije, čuvši sve ovo, i vi ste se, kao i mi, uvredili - obećali su da će vas pustiti u šetnju, zašto ne sada? Naravno, važno je podsticati dete da sređuje, ali ništa loše se neće desiti ako to uradi par sati kasnije nego što ste planirali.

Da biste izbegli takve poteškoće, možete pokušati da napravite raspored sa svojim detetom koji može da prati. Da biste to uradili, možete koristiti aplikacije, A4 papir ili magnetnu ploču na frižideru. Objašnjavanje detetu da ima određeni broj zadataka koje treba da obavi tokom dana pomoći će mu da ostane na pravom putu. Ohrabrite ih da završe svoje dužnosti i pomozite ako je potrebno.

4. Uverite se da aktivnosti odgovaraju uzrastu
Ako je zadatak čišćenja koji ste postavili pretežak za uzrast vašeg deteta i ono ne može da ga završi, osećaće se kao neuspeh i malo je verovatno da će želeti da pokuša ponovo. Ne možemo da tražimo od dvogodišnjaka da promeni čaršav, ali ono je sasvim sposobno da pokupi odeću sa poda i stavi je u korpe. Kada pravite listu mogućih obaveza za svoje dete, obavezno proverite da li odgovaraju uzrastu i da ne polažete prevelika očekivanja od njega.

5. Vođeni primerom
Kao i u svakoj drugoj aktivnosti, dete prvo gleda svoje roditelje. Naravno, ni nama se često uopšte ne da da radimo kućne poslove: mnogo je lakše gledati još jednu epizodu serije nego stoti put ubaciti veš iz mašine za pranje veša tog dana. Ali, nažalost, šema "radi kako ja kažem, a ne kako ja radim" ne funkcioniše kod dece. Dakle, ako želimo da njihov krevet bude namešten, mi ćemo morati da nametnemo svoj.

Budite realni i ne očekujte previše od sebe i svog deteta. Kuće sa decom ponekad mogu biti pretrpane i haotične, i to je sasvim normalno. Ako ljudi dođu u vašu kuću da procene prljavo posuđe u lavabou ili čistoću veša, možda će morati da preispitaju svoje ponašanje, a ne vi. Volite svoju decu i pomozite im da razviju dobre navike koje će im pomoći u budućnosti. I zapamtite: ako je soba vašeg deteta zaista haotična, možete jednostavno zatvoriti vrata.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

"DETE NE MOŽE U VRTIĆ, JA NE MOGU NA POSAO!" Srbima u Stanuloviću blokirani svi putevi: Ako se ovi nastavi ostaje JEDNO REŠENJE! Kurir televizi