Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA VAM DETE KAŽE "MRZIM TE", NIKAKO NE ODGOVARAJTE SA OVE DVE REČENICE: Mnogi roditelji ovde prave veliku grešku

2 fraze koje nikada ne bi trebalo da izgovorite kao odgovor na dečije "Mrzim te" - ovo može da utiče na emocionalni razvoj i sazrevanje deteta!

 Šta da kažete kada dete izgovori mrzim te. Izvor: Shutterstock

Zamislite da vam tinejdžer, u žaru svađe, kaže u lice: "Mrzim te!" Ili petogodišnjak, još ne shvatajući suštinu ovih reči, vikne ovo svojoj majci, ocu, baki. Kako ćete se osećati? Da li će vas obuzeti bes? Da li ćete da se uplašite? Da li treba da kaznite dete?

"Upravljanje emocijama je jedan od najtežih delova roditeljstva", kaže psihološkinja Hilari Hendel. "Kada vaše dete vrišti "mrzim te", bez obzira na koga – na vas, brata ili sestru, učiteljicu, prijatelja – vreme je da zastanete umesto da reagujete impulsivno."

Prema rečima stručnjaka, da bi dete raslo emocionalno zdravo, potrebno je da razume svoje emocije, a ne da ih osuđuje. Zato se ne mogu zabraniti ni one emocije koje on opisuje rečju "mržnja".

"Kada dozvolimo deci da izraze čitav niz osećanja, ona na kraju nauče da upravljaju njima i smire se", kaže psiholog. "Kada zabranimo emocije, one ostaju sa nama u obliku srama i anksioznosti."

2 fraze koje nikada ne bi trebalo da izgovorite kao odgovor na dečije "Mrzim te":

  1. "Ti me ne mrziš, zašto lažeš?"
  2. "Kako si uopšte pomislio da smeš da kažeš tako nešto?"

Takve reakcije detetu šalju vrlo jasnu poruku: nije bezbedno izražavati emocije. To znači da mora sam da se nosi sa naglim osećanjima, bez pomoći odraslih. To je bolno i zastrašujuće i može uticati na njegov emotivni razvoj.

Umesto ove dve fraze, pokušajte da podržite svoje dete jednim od ovih izraza:

  • "Razumem da si trenutno veoma ljut na mene/sestru/učiteljicu."
  • "Hoćeš li mi objasniti šta je u pitanju?"
  • "Šta sam mogao da učinim da sam te toliko uvredio?"

"Mnogi roditelji se plaše da ne zaustavljanjem takvog govora omogućavaju destruktivno ponašanje koje je na nivou udaranja, šutiranja i tako dalje", kaže dr Hendel. "Ali to su različite stvari. Ponašanje koje izaziva fizički bol zaista treba odmah prekinuti, uz objašnjenje da je normalno biti ljut, ali izražavanje agresijom nije. Međutim, emocije su unutrašnji svet deteta. Zato ga treba podržati i ne ostavljati samog sa tako strašnim osećanjem kao što je mržnja."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:03
JELISAVETA ORAŠANIN SE VRATILA U SRBIJU! Glumica ne može da sakrije emocije, POTOM SPOMENULA DECU: Nisu svesni ko su im roditelji
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica