Finansijska stavka kod traženja dadilje je otišla u nebesa, tako da pored osnovne brige roditelja - da nađu osobu od poverenja za svoje dete - postoje i još neke, evo koje su, zašto ih je teško naći i šta sve dadilje naplaćuju.

Mnogima usluga čuvanja dece nije potrebna, pa ih poskupljenje neće potresti, ali onima koji ne mogu da funkcionišu bez dodatne pomoć,i već odavno predstavlja ozbiljan problem, piše portal blic.rs.

Kako je za "Blic" navela jedna majka iz Beograda, za dva sata koliko je bila odsutna zbog roditeljskog sastanka, platila je 2.500 dinara devojci koja je za to vreme pričuvala njenog sina.
- Ne znam kakvo je stanje u drugim gradovima, ali u Beogradu plata dadilje ide i do 90.000 dinara mesečno. Cene su porasle, a plaća se dodatno i ako ta osoba ima dosta iskustva ili ako je strukovna medicinska sestra - vaspitač. Još je skuplje ako treba da čuva dete kad je bolesno ili ako treba da kojim slučajem skuva nešto - dodaje ova Beograđanka.

Na ovom portalu navode da je na Fejsbuk grupama posvećenim pronalaženju dadilja i oglašavanju istih, veoma teško naći osobu od poverenja i to je - obostrano! Naime, roditelji nisu sigurni kome mogu da povere dete na čuvanje, dok dadilje kažu da su imale više negativnih iskustava gde nije ispunjeno dogovoreno i ostale su bez nadoknade, a morale su da rade više. To naravno važi za one koje ne obavljaju posao čuvanja preko agencije, već u sopstvenoj režiji.

Ipak, novac je taj koji pravi "najdublji jaz" između onoga šta žele klijenti (roditelji) i onoga koliko su za to spremni da plate. Bebisiterke koje se same oglašavaju veoma često transparentno postavljaju cenu. Tako se mogu uočiti određeni šabloni po kojima funkcioniše visina naknade koju traže. Dok devojka koja još uvek studira, najčešće upravo pedagogiju ili nešto slično tome stavlja cenu od 300 dinara po satu, njena koleginica sa makar jednom godinom iskustva staviće cenu od 500 dinara po satu. Medicinska sestra - vaspitač ceniće svoj rad od 700 do 1.000 dinara po satu, a prema iskustvu sagovornice sa početka, ako je dadilja neko ko inače radi posao čuvanja dece u igraonici, svoj sat ceniće i više od "jedne crvene".

Stanje u Evropi
Prema istraživanjima koja su nedavno objavljena, dadilje u inostranstvu mogu zaraditi od 1.500 do 4.168 evra, a optimum za medicinske tehničare je od 1.612 do 4. 531 evra. Standardi su viši, pa je i plata dadilje takva, ali činjenica je da radna Evropa takođe teško podnosi nedostatak slobodnog vremena koje mogu posvetiti svojoj deci i obavezama koje to iziskuje, navode na portalu blic.rs. Pritisnuti radnim vremenom i činjenicom da nemaju bake i deke koji bi pričuvali decu, roditelji u inostranstvu možda i više nego ovde, pribegavaju angažovanju dadilja.

Koji je pravi put do dadilje, nedavno je za ovaj protal objasnila psiholog Maja Svetozarević, koja kaže da se nečiji pravi motivi ne mogu prepoznati brzo, te je ona protivnik traženja dadilja putem društvenih mreža. Prema njenim rečima, najbolji način je naći nekoga "po preporuci, ko je već imao iskustva, ali da je važno da informacije dolaze od pouzdane, poznate osobe".
- Na društvenim mrežama vam svako može dati preporuku o nekome, ali pitanje je da li vi možete verovati i toj preporuci i toj osobi. Ne mogu se prepoznati pravi motivi nekoga ko vam dođe u kuću predstavljajući se kao osoba koja bi da čuva dete. Neko možda nije motivisan, neko možda dolazi da krade, a posebna stvar je kada neko ne ume sa decom. Nikako preko društvenih mreža, to nikome ne bih preporučila. Pitajte prijatelje, i neka vam preporuče nekoga ko je već čuvao njihovu decu i tačno zna kakva je ta osoba u poslu. Uvek bih preporučila stariju i iskusniju osobu koja već zna sa decom, ali po preporuci prijatelja a ne neke nepoznate osobe - objasnila je Svetozarević.

BONUS VIDEO

MAJKE IMAJU POSEBNE ZAHTEVE OD DADILJA: Mogu da im čuvaju decu samo ako su vakcinisane i redovno rade OVO! Kurir televizija


Izvor: Yumama/blic.rs