TikTokovi, rilsovi na Instagramu i Jutjub snimci uselili su se u naše domove, a sve više su deci nadohvat ruke, a mnogi sadržaji nisu prilagođeni njihovom uzrastu. Deca često na mrežama i na Youtube-u gledaju snimke na kojima nekoga tuku i maltretiraju, prate blogere koji govore nepristojne reči, uče ih "glupostima" i opasnim izazovima...

Šta da radite ako primetite da vaše dete prati ovakav sadržaj - ruski psihijatr Julija Strogova daje savete:

"Recimo da ste videli da dete nešto pogrešno gleda. To može biti smeće, pornografija, agresivni video ili glupi crtani film koji je za starije. Ne morate odmah da reagujete, samo treba malo sačekati.

Prvi korak: popravljanje situacije. "Danas sam ušla u prostoriju i slučajno primetio da gledaš snimak na kome tri momka tuku četvrtog." Neemotivno opisujete činjenice, a dete ne može da negira šta se zaista dogodilo. Ako ima pojašnjenja, sigurno će ih ubaciti: "Ne, mama, ovo nije pravi video, sve si pogrešno razumela" i tako dalje. U svakom slučaju, on će nešto reći, počeće razgovor.

Drugi korak: govorite o sopstvenim emocijama iz onoga što ste videli. Bez osude u duhu: "Kako možeš, otkud to u tebi, nismo te mi tako vaspitali". Izbegnite ovo, već samo treba da pričate o svojim osećanjima dok gledate video. "Osećala sam se neprijatno zbog ovog videa. Zaista mi je žao momka koji dobija batine. Mora da ga je strašno bolelo, kako se poniženo oseća. Osim toga, zna da će to svi videti, jer će snimak biti postavljen na internet. Kako bih volela da mogu da mu pomognem."

Treći korak: pitate dete šta misli o ovome. U idealnom slučaju, on će reći: "Da, upravo si rekli, a ja sam mislio da je to zaista glupo. Šta ako se ovo desilo meni ili mojim prijateljima? Loše je."

Možda će dete osetiti intenzitet emocija i napustiti razgovor. Onda ne morate da vršite pritisak, možete pokušati da se vratite na ovu temu nakon nekog vremena: "Žao mi je, ali važno mi je da razgovaram o tome sa tobom."

Postoji opcija da dete uđe u polemiku sa rečim - "Svi ovo gledaju!" Ovde se već može razgovarati i diskutovati, kao i ranije, ne okrećući se optužbama - inače će se dete zatvoriti.

Četvrti korak: Nakon što ste razgovarali o emocionalnoj strani, možete razgovarati i o pravnoj strani problema. "Čuj, ovo je verovatno nezakonito, ovo je krivični slučaj, pa čak i sa objavljivanjem u javnosti. Možda možemo nešto da uradimo?" Barem pritisnite dugme da je ovo video uvredljivog sadržaja.

Idealan ishod situacije je kada ste mogli da razgovarate o tome i dete shvati da gledanje ovakvih video zapisa nije uobičajeno. On je napravio samostalan izbor, a vi ste ga podržali u tome. Loša je ako niste mogli da se kontrolišete, iznervirali ste se i započeli svađu sa zabranama i ograničenjima saobraćaja. Ovo neće doneti dobre rezultate na duži rok.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

NOVI TREND NA TIKTOKU DOŠAO IZ AMERIKE! Trče po promentim ulicama i provociraju automobile s jednom rečju: Ovo je psiholog rekao Kurir televizija