Šta znače dečiji crteži? Iako nam često izgledaju kao obične "škrabotine", psiholozi smatraju da ono što deca crtaju može značajno da otkrije njihovo psihoemocionalno stanje. Zbog toga je važno da se s vremena na vreme zadubimo u "umetnička dela" naših mališana i obratimo pažnju koje figure crta, oblike, da li su crteži mračni, kako sebe crta u odnosu na druge, posebno u odnosu na članove porodice...

Kada se preduzetnica Prije Amin malo dublje zagledala u crtež svog sedmogodišnjeg sina, njena prva reakcija je bila - "Baš je slatko", ali što je više gledala, shvatala je poruku. Sin joj je dao crtež na kojem je nacrtao njih dvoje, a na papiru je bila predstavljena njihova interakcija od pre 10-ak minuta.

Na crtežu je prikazana majka koja radi na kompjuteru i dete koje je pita: "Mama, jesi li spremna?". Majka, koja sedi ispred laptopa, odgovara: "Ne", ne osvrćući se. Shvatila je koliko je zapravo njen sin tužan jer mu ne poklanja zbog posla dovoljno pažnje.

"Kada sam to videla, srce mi se slomilo. Sve što sam želela je da isključim laptop i provedem vreme sa detetom, ali znao sam da moram da uradim nekoliko važnih stvari pre toga", rekla je mama za "Good Morning America", dodajući da je ovaj crtež ipak motivicao da napravi određene promene u svom rasporedu.

Sada radi od kuće dok su deca u školi, a čim dođu kući, ona gasi laptop i igra se sa njima.

(Yumama)