Dr Ranko Rajović, stručnjak za dečji razvoj i kreator NTC programa, često govori o vaspitanjudece, razvoju mozga, njihovoj rutini i deli sa roditeljima važne smernice. U intervjuu za Radio Sarajevo istakao je koje su najveće greške koje roditelji prave:

"Kada bih jednom rečju morao da opišem najčešću grešku koju roditelji danas prave, rekao bih prezaštićivanje. Naravno, roditelji to rade rade iz najveće ljubavi, ali mora se znati granica između zaštićivanja i prezaštićivanja" - istakao je stručnjak za rabni razvoj inteligencije kod dece.

Izazov sa kojim se mnogi roditelji danas suočavaju jeste razmaženostdece, kada dete ima napade besa jer ne može trenutno da dobije ono što želi, sve pokušava da dobije plačom, valja se po podu, ima histerične napade, a roditelji tu prave grešku i daju mu ono što želi samo da bi ga utišali - posebno ako se ovo stanej događa u javnosti. Dr Ranko Rajović ističe da je ovde takođe važno postaviti granice.

"Ja bih tu u prvom redu naveo veliki problem današnjice – to su videoigrice. Veliki broj dece satima sedi i igra. Tada se događa da dete bude nagrađeno određenom dozom endorfina na svakom pređenom nivou, pa red endorfina, pa dopamina. To je kao da se dete drogira. Kada dete izađe iz virtuelnog sveta, nije u stanju da sedi i čita knjigu ili da uči. Njegov mozak je dobio neki nivo frekvencije koji nama biološki ne pripada. I dete se u realnom svetu ne snalazi. Nema socijalizacije, nizak je prag tolerancije i kreću problemi, a jedan od njih su izlivi besa. Granice se moraju postavljati, jer bolje je sprečiti nego lečiti."

Šta da radite kada dete sve pokušava da reši plačom, posebno u supermarketima kada nešto želi da dobije - dr Ranko Rajović ističe da je ovde važno uspostaviti dogovor i držati se pravila:

“Sigurno ste doživeli da vam dete traži nešto da mu kupite. Roditelji često popuštaju, dete nešto traži, niste u stanju da ga zaustavite i popustite. I to se konstantno ponavlja, tako dete nauči da plačem dobije ono što želi. To se ne sme dogoditi. Na primer, ja sam na jednom predavanju rekao klikeri su dobri. A roditelji za vikend svom detetu kupili odmah 100 klikera, došla sutra baka i kupila još 100. E to više nije igra. Jer sutra dete dolazi u tržni centar i traži dodatne klikere, majka prvo kaže ne može, ali nakon određenog vremena popusti. Pola sata kasnije dete ugleda druge klikere i ponovno zatraži od mame, ali sada na mamino negodovanje počinje da plače, vrišti. Majka ne može da sluša od sramote i opet popušta. U toj situaciji je roditelj problem, a ne dete." - izjavio je dr Ranko Rajović za Radio Sarajevo.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

TANJA PETROVIĆ - SPORTSKO VASPITANJE BUŠIDO KODEKS Kurir TV