Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dr Ranko Rajović: Posao deteta je da se kreće, a roditelja da dete bude što spretnije i okretnije

Ugledni stručnjak za rani razvoj dece, dr Ranko Rajović, apeluje na roditelje da ne stavljaju svoj komoditet ispred dečjih potreba, ali i da iz ljubavi ne preteruju i ne stavljaju dete pod "stakleno zvono".

  Izvor: Foto: Shutterstock

Bivši predsednik Mensinog svetskog odbora za darovitu i ugledni stručnjak za rani razvoj dece, dr Ranko Rajović, govorio je za emisiju "Kažiprst" i još jednom se osvrnuo na greške koje današnji roditelji nesvesno prave.

"Ne dozvoljavamo deci da skaču i padnu. Zato se posle dešava da dete pada na glavu, a ne zna da ispred sebe treba da stavi ruke", objašnjava dr Rajović. 

"Drugo je što nećemo da trčimo za detetom. Kupimo televizor da dete ne smeta, ne dozvoljavamo mu da bude dosadno." 

Rajović ističe da dosada pokreće kreativnost kod dece, a da dostupnost elektronskih uređaja kod mališana blokira taj proces, jer im je sve dostupno "na dugme". 

Povezane vesti

"Posao deteta je da se kreće. Vaš posao je da dete bude što spretnije i okretnije. Deca su zarobljena u virtuelnom svetu", kaže dr Rajović. 

"Kada dete jednom uđe u taj svet, iz toga ga je teško izvući. Roditelj je tu da napravi granice. Decu treba da vratimo u parkove, a ne da sede svaki dan po tri-četiri sata". 

On je istakao da roditelji neopravdano prebacuju krivicu na institucije, iako deca u ključnom periodu razvoja, dakle do pete ili šeste godine, najviše vremena provode s njima. Zato smatra da je potrebno da roditelji prihvate odgovornost za razvoj svog deteta. 

Povezane vesti

Ipak, budući da je deo tima koji trenutno radi na razvoju školstva u Srbiji, smatra da je i našem sistemu potrebna korenita promena. 

"Fokus učenja ne treba da bude na prostom reprodukovanju. Moramo da naučimo decu da misle", rekao je on.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica