Za situacije u kojima se dete izgubilo, treba da se spremite vi i da pripremite dete. Saznajte u tekstu kako da se ponašate ako izgubite dete dok ste na godišnjem odmoru, na primer, na plaži.

Da li ste nekada razgovarali sa svojim detetom šta treba da uradi i kako da se ponaša ako se izgubi na letovanju, a da istovremeno ostane bezbedno i da se ne preplaši? Koliko god da roditelji brinu o svojoj deci, dovoljna je samo sekunda i bukvalno trenutak nepažnje da dete nestane iz vidokruga i izgubi se. Deca se izgube na plaži, ali isto tako se mogu izgubiti u tržnom centru ili na prepunom šetalištu u nekom od letovališta.

Na plažama Grčke tokom leta cirkuliše ogroman broj posetilaca. Deca u kupaćim kostimima sva liče jedna na druge i roditeljima je teško da ih prepoznaju.  Ako se samo malo udalje na plaži od roditelja, veoma lako se izgube u masi. Ovakve situacije predstavljaju veliki stres i za dete i za roditelje.

Ukoliko imate decu školskog ili predškolskog uzrasta, možda ne bi bilo loše da porazgovarate sa njima na ovu temu i date im uputstva šta da rade ukoliko dođe do toga da se izgube na plaži, ulici i ne mogu da vas pronađu. 
Prvo i osnovno što biste trebali da im napomenete da kada shvate da su se izgubili, ne nastavljaju u panici da se udaljavaju tražeći vas, već da ostanu na istom mestu. Naučite pre svega svoje dete da prepozna ljude od kojih može bezbedno tražiti pomoć.

Objasnite im da se mogu obratiti zaposlenima u baru (ukoliko su se izgubili na plaži) ili zaposlenima u nekoj od prodavnica. Oni će preduzeti dalje korake da se dete što pre vrati roditeljima, a dete će među njima biti zaštićeno i bezbedno dok po njega ne dođu tata i mama.

Objasnite im da se za pomoć mogu obratiti drugoj mami sa decom.

Možete takođe zajednički dogovoriti mesto na plaži gde ćete se naći u slučaju da se razdvojite, a ako plaža ima spasioca uputite dete da se prvo javi njemu ako se izgubi. Ako se dete izgubi uprkos vašoj budnoj pažnji, potrudite se da ima sa sobom vaše kontakt podatke.

Podaci treba da sadrže sledeće stavke kako biste imali više mogućnosti za pomoć u pronalaženju vašeg deteta.
• Ime i prezime deteta
• Vaše ime i prezime
• Vaš broj telefona
• Vaš e-mail

Izvor: Yumama/GrckaInfo