Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

INAT, KRATAK FITILJ, KONFLIKTI: Roditeljima "teške" dece ovo je poznato, a evo i saveta stručnjaka

Neka deca su teža za vaspitavanje - evo kako da se nosite sa njima i šta psiholozi savetuju!?

 shutterstock_220191151.jpg Izvor: Shutterstock

Kratak fitilj, impulsivno ponašanje i namerno kršenje pravila, roditelji koji imaju "tešku" decu dobro znaju šta ovo znači. Kada se dete rodi deluje kao da je "tabula rasa" i da je sve u vašim rukama. Ipak, kasnije dolazimo do toga da nisu sva deca ista i čak ni blizance ne vaspitavamo na isti način.

Iako ne postoji jasna definicija problema koja opisuje "tešku decu", svako odstupanje u ponašanju od društvene norme moglo bi se smatrati poremećajem ponašanja. Međutim, sporadični ili samo manji prekršaji u ponašanju ne dozvoljavaju da se izvuku bilo kakvi zaključci o problemima u razvoju ličnosti.

Generalno, postoje neki nasledni genetski faktori koji su zajednički za većinu teške dece. Ponekad se dešavaju grube greške u vaspitanju ili traumatična iskustva koja deca pokušavaju da potisnu i ona se manifestuju kroz ponašanje koje opisujemo kao "teško".

Ponekad se problemi u ponašanju pojavljuju već u vrtiću ili osnovnoj školi. Posebno, deca koja pate od ADHD-a zahtevaju pomoć od ranog uzrasta. Druge ozbiljne prekretnice u životu često se javljaju tokom puberteta. "Tešku" decu opisujemo kao agresivnu, decu koja ne raguju na kaznu ili posledcu i koja su skolna da uprkos svemu ovome ponavaljaju greške.

Postoje neke strategije za roditelje koje mogu biti od pomoći za vaspitavanje teške dece. Prvo i osnovno: nemojte se plašiti da posetite dečjeg psihologa. U mnogim slučajevima, veliki deo vaspitanja je već prošlost, tako da se jednom napravljene greške, teško mogu ispraviti. Ipak, roditelji uvek treba da rade na podizanju svoje dece sa ljubavlju.

Prvi znaci inaćenja i prkosa su pokazatelj da deca žele da pokažu sopstvenu volju. Važno je da emocije i osećanja deteta shvatite ozbiljno. U isto vreme deca moraju da nauče da to ne opravdava nesmotreno postupanje prema drugima. Ako dete ima problema kod kuće ili u školi, ne oklevajte da potražite stručnu pomoć. Pedijatar ili dečiji psiholog su od pomoći u takvoj situaciji.

Druga strategija koja može biti od pomoći kod vaspitanja dece je sport! Jasna pravila u sportu pomažu deci da poboljšaju svoje ponašanje i uspostave kontrolu nad konfliktnim situacijama.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:14
TANJA PETROVIĆ - SPORTSKO VASPITANJE BUŠIDO KODEKS
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica