Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 SKRIVENIH ZNAKOVA DA IMATE GENIJALNO DETE U PORODICI: Kako da znate ako odgajate mališana natprosečne inteligencije

7 znakova koji pokazuju da gajite genijalno dete - mališan koji ima natprosečnu intrligenciju...

 7 znakova koji pokazuju da gajite genijalno dete. Izvor: Shutterstock

Stručnjaci ističu da nije tako lako uočiti malog genija - znaci nisu tako očigledni. Naravno, ako je dete naučilo da čita do drugegodine, ili je počelo da priča o kvantnoj fizici sa sedam godina, ne treba dugo da shvati da ima izvanredne sposobnosti. Ali postoje skriveni znaci koji mogu naslutiti da je dete nadareno.

Britanski edukativni psiholog, konsultant za darovitu decu Lin Kendal otkriva kojih 7 skrivenih signala pokazuju da imate genijalno dete u porodici:

1. Strast za matematikom od malih nogu

Ako vaše dete traži da ga nauči komplikovane račune pe spavanja, velike su šanse da u vašoj porodici raste genije. "Ako veruje da je matematika čisto cerebralna, ako dete od malih nogu može da računa mentalno, uprkos činjenici da možda ne zna da čita i piše, to je siguran znak neobičnih sposobnosti", kaže Lin Kendal, britanski stručnjak za rad sa darovitom decom.

2. Daroviti roditelji

U ovom slučaju, izreka "jabuka ne pada daleko od drveta" ispostavlja se tačnom. Stoga, ako roditelji deteta imaju visok nivo inteligencije, a takođe imaju niz izuzetnih dostignuća, postoji šansa da će se to preneti na bebu. Pri tome, genijalnost ne određuje finansijsko bogatstvo, već prisustvo svetlih mentalnih sposobnosti, objašnjava stručnjak.

3. Smisao za humor

Lin poznaje slučajeve kada je dete imalo smisao za humor, što uopšte nije svojstveno njegovom uzrastu. "Nisam radila nikakvo istraživanje na tu temu, ali znam da većina komičara ima visok koeficijent inteligencije. Mnogo improvizuju i to je ono u čemu su naša deca dobra. Čini se da upijaju informacije, bilo da su u pitanju šale ili reči koje su ljudi rekli pre tri nedelje i koje biste voleli da zaborave. Dakle, dečji smisao za humor je razlog za razmišljanje."

4. Beskrajna želja za učenjem

Mnogi misle da su roditelji genija uložili mnogo truda da dete ovako izgleda, slikovito rečeno, vezali ga za stolicu, terali da piše, uči lekcije i svira gitaru. Međutim, prema rečima stručnjaka, u takvim porodicama je suprotno. Dete-genije ima tako veliku žeđ za novim znanjem da roditelji često nemaju vremena ni da odgovore na sva njegova pitanja i kupe nove knjige. "Naučite takvo dete da čita, i što je pre moguće, to će vam dati odmor - obično savetujem roditelje takve dece", napominje Lin.

5. Neobična interesovanja

Lin je pričala o tome kako je nedavno radila sa dvoje neobične dece. Jedan od njih je sebi postavio cilj da zapamti periodni sistem elemenata napamet, a drugi - da nauči sve glavne gradove zemalja. Ova deca su bila osnovnoškolskog uzrasta i postavljala su sebi slične zadatke. Nije svako dete zainteresovano za ovo.

6. Pričljivost

Neverovatno ali istinito. Deca koja vole mnogo da pričaju od detinjstva često imaju visok nivo inteligencije. Ali ponekad može biti još jedna slika. Darovita deca su perfekcionisti, pa se ova osobina ogleda u svemu, pa i u procesu komunikacije. "Neki od njih će od malih nogu razgovarati sa svima i sa svakim. A znam i genijalnu decu koja su pričala samo kod kuće i sa voljenima. Na pitanje zašto, odgovor je vrlo jednostavan: "Pa, želim da sačekam dok ne budem mogao da govorim ispravno, kao što to čine odrasli".

7. Nedostatak prijatelja

Deca sa veoma visokim koeficijentom inteligencije mogu otkriti da imaju malo zajedničkog sa svojim vršnjacima, što im otežava sklapanje prijateljstva u vrtiću ili školi.

Koji se drugi znaci mogu pojaviti kod nadarenog deteta?

  • Seća se čak i onih događaja koji su se desili veoma davno.
  • Počinje da čita rano.
  • Dobro je obavešten o dešavanjima u zemlji i svetu posle svojih godina.
  • Više voli da provodi vreme sa odraslima ili sam.
  • Voli da priča.
  • Stalno postavlja pitanja.
  • Lako uči.
  • Voli da ima kontrolu.
  • Pravi dodatna pravila za igre.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:34
KOLIKO JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ZAPRAVO OPASNA? Kljajić: Nećemo moći da razaznamo istinu od laži! Srbija preuzela prvi korak
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica