Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UDARIĆU GA PO GUZI, NEKA SE ISPLAČE, SAMO TRAŽI PAŽNJU: Da li ove popularne metode vaspitanja pomažu ili štete detetu

Autor Sandra Krstanović

Kontraverzne metode koje roditelji često primenjuju, a štete razvoju deteta.

 dete-svađa-mama.jpg Izvor: Shutterstock

Deca kada su mala ne znaju da iskažu sve svoje emocije, zbog čega često plaču i dobijaju napade besa. Uloga roditelja je pre svega da ih nauče kako da ih izraze i da se ponašaju u skaldu sa njima. Iako zbog umora i iscrpljenosti često roditelji nisu u stanju da se nose sa takvim stanjima deteta. Najgore što mogu da urade jeste da primene neke popularne metode vaspitanja, koje mogu više da naškode psihičkom i fizičkom razviju deteta.

Treba da dobije po guzi, pa mu neće više nikada pasti na pamet da to uradi

Ovakav fizički vid kazne u detetu stvara strah od roditelja, i ne smiruje ih nego često vodi ka još gorem ponašanju. Umesto toga probajte da otkrijete zašto se dete tako ponaša i pomozite mu da to prevaziđe.

Samo traži pažnju pusti ga

Traženje pažnje je prirodna ljudska potreba, dete na taj način želi da se više poveže sa roditeljima. Ako ga ignorišete, onda će se povući u sebe ili počeće još gore da se ponaša. Zamislite kako bi vama bilo da vas partner ignoriše, a potreban vam je. To bi sigurno uticalo na vaše ponašanje i celi odnos.

 batine.jpg
Batine
Izvor: Shutterstock

Neka se isplače, zaspaće od umora

Iako neki roditelji ovu metodu uspavljivanja primenjuju, ona može loše da se odrazi na dete i da pojača strah od separacije. Zbog čega će vaše plakati svaki put kada vas ne vidi.

Pošalji ga u sobu i naučiće da se ponaša

Šta ste time postigli, sem da će svoju sobu početi da povezuje sa kaznom, a ne sa igrom i odmorom.Time će izostati komunikacija koja je detetu više nego potrebna, i postaće agresivnije.

Samo ga ignoriši i prestaće

Dete će se u jednom trenutku smiriti, to je tačno. Ali ako vi i nakon toga ne sednete i ne porazgovarate ili pokušate da mu ukažete na loše ponašanje, onda nikada neće naučiti kako treba da se ponaša.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica