Iskoristite zdrave jesenje plodove na najbolji mogući način, otkrite nove ukuse za vašeg mališana, a pritom učinite nešto dobro za njihovo zdravlje i organizam. Kesten je idealan izbor za to, a evo i zbog čega.

Kesten je ukusna, zdrava i nutrijentima bogata hrana. Umereno je slatkog ukusa, sa svetlom brašnastom teksturom. Nasuprot drugim orašastim plodovima, sadrži veliki postotak vode i vrlo malo ulja, što ga praktično svrstava u namirnice bez ulja.Bogat je kompleksnim ugljenim hidratima, kao i proteinima – koji se po kvalitetu porede sa proteinima jajeta. Bez glutena je i holesterola. Nutritivno je sličan smeđem pirinču, a opisuje se kao žitarica koja raste na drvetu. Izvanredan je izvor folne kiseline, dok je sadržaj vitamina C u njemu jednak sadržaju ovog vitamina u limunu.

Energija tokom varenja se oslobađa polako i tako stabilizuje šećer u krvi. Za ishranu se koristi kuvan ili pečen. Ako ga kuvate, neka to bude bez ljuske. U tiganju se peče poklopljen, oko deset minuta. Zbog delimične karamelizacije, najukusniji je pečen, a servira se topao. Uvođenjem kestena u ishranu trudnice obezbeđuje se folna kiselina, posebno neophodna u početku graviditeta. Deset pečenih kestenova pokriva petinu dnevnih potreba za folnom kiselinom.

kesten.jpg
Shutterstock Pečen kesten

Recept za pečeni kesten

Kada poželite da se zasladite pečenim kestenom najjednostavnije je da ga pečete u rerni, prethodno zagrejanoj na 200 stepeni. Kestenje, malo zasečeno nožem po sredini, poređajte u pleh, pecite oko pola sata dok kora skoro ne pocrni. Izvadite iz rerne, ohladite dovoljno da možete da oljuštite plodove. Prijatno!

(Yumama)