Crevni paraziti ili gliste su infekcije koje mogu da se dogode svakom, posebeno je noćna mora za roditelje koji ih primete kod svoje dece. Najpoznatiji su  "Enterobisu vermiculari" i "Ascaris lunbricoide", prva vrsta je poznata pod nazivom dečije gliste jer se smatra da je najčešći izazivač parazitskih infekcija kod mališana.

Gastroendrolog Vojislav Perišić je gostujući u "Jutru" na TV Prva pojasnio koliko su oni česta pojava kod dece i kako se prenose."Kolektivi su često uporište prenosa ove vrste parazite, posebno preko prljavih ruku ako deca diraju hranu koju kasnije konzumiraju.Mogu da se prenesu i na odrsale, ali oni nisu toliko podložni zarazi zato što više vode računa o higijeni u odnosu na malu decu", pojasnio je Perišić.

Preme njegovim rečima najčešći paraziti koji se javljaju kod dece su male gliste koje su vidljive okom."Ženke preko probavnog sistema dospevaju do analnog otvora dece gde polažu jaja. Izgledaju kao beli končić i možete ih isto tako uočiti u stolici dece", rekao je Perišić i dodao:

"Ukoliko se dete žali na bol i neprijatnost u stomaku, nemiran san zbog svraba u predelu anusa i ima gubitak apetita, onda su jasni simptomi zbog kojih treba otići kod pedijatra. Preko anlaize stolice na parazite ili perianalnim brisom može se pouzdano utvrditi da li dete ima parazite ili ne."

Screenshot_4.jpg
Foto: Printscreen / Prva TV Gastroendrolog Vojislav Perišić

Perišić je istakao da terapija protiv parazita traje oko sedam dana, ali je primetio da pored standardne terapije treba da se daju i jači lekovi kako bi se izbegla reinfekcija, odnosno ponovno vraćanje parazita u crevo.

Na pitanje da li nefiltrirana voda i pojedino voće i povrće mogu biti opasni, on je naveo da je voda iz regulisanih vodovoda bezbedna, dok su izvorske vode opasne i potencijalne za prenos ovih vrsta parazita."Što se tiče voća i povrća, ne postoji razloga za brigu, paraziti se nalaze na površini, i dovoljno je sve dobro isprati vodom", rekao je Perišić za TV Prva.

(Yumama)