Temperature su rekordne, stručnjaci svaki dan upozoravaju da decu treba čuvati od pregrejavanja. Najvažnije je obratiti pažnju kakvu odeću deca nose, da bi se osećali što komotnije i prijatnije.

Neke tkanine bolje su od drugih, a najvažnije je birati prozračnu odeću jer povećana toplina može iritirati kožu. Sintetičke materijale poput poliestera i najlona trebalo bi izbegavati, posebno kada je reč o deci koja imaju kožna stanja poput ekcema. Vlakna u ovim materijalima nisu prozračna, odnosno zadržavaju znoj između tkanine i kože i uzrokuju iritaciju. Umesto njih, birajte prirodnu, organsku odeću, tačnije pamuk i bambus.

Vrućina, deca, leto, znoj
Shutterstock Znojava deca po vrelim danima

Na vrućinama je najbolje nositi lagane i široke materijale i ne oblačiti dete slojevito, već jednostavno. Ako je koža deteta vruća na dodir, sklonite se u zatvoreni prostor i obavezno dajte da pije više vode.

Ako dete povlači odeću sa sebe, češe se, razdražljivo je ili počinje razvijati osip ili crvenilo, to jasno ukazuje da mu odeća smeta. I na kraju, izbegavajte tamnu odeću i birajte svetlije tkanine koje reflektiraju sunčevu svetlost.

(Yumama)