Činjenica je da neposlušnost deteta može izludeti roditelje, zbog čega često ili treniramo strogoću ili popuštamo kako bi izbegli još goru situaciju. Međutim vikanje, mito i pretnje stvaraju još više negativan odnos između deteta i roditelja, što može uzrokovati ogorčenost, više svađe i stalne sukobe.

Pokušati naterati svoje dete da sluša nuđenjem nagrade nije nužno loša stvar, ali važno je kad je ponudite.

Stručnjaci imaju solidan savet po tom pitanju. Umesto da ponudite nagradu usred detetovog lošeg ponašanja u zamenu za poslušnost, ponudite nagradu unapred, pre nego što započne loše ponašanje. "Idemo na sladoled ako se svi lepo ponašamo u restoranu. Zvuči dobro?".

Spustite se na njihov nivo i uspostavite kontakt očima

Roditelji i deca mogu se bolje povezati jedni sa drugima kad se gledaju dirketno. Zamislite samo kako je sve divovsko za malu decu, uključujući roditelje koji ih gledaju sa prezirom.

Još jedan dodatak ovome je tehnika saputanja. Trudite se svoje zahteve artikulišete tiho i razgovetno.

Prestanite govoriti "ne" i razgovarajte više

Deca koja često čuju "ne" instiktivno manje slušaju. Što je još važnije, ponavljajući to uništavate detetovo samopouzdanje.

Takođe, možemo reći "ne" na različite načine koji su mnogo učinkovitiji. Umesto da kažete: "Nema vike", recite: "Pričajte tiho, molim vas," ili umesto da kažete "Nemoj trčati", recite: "Polako ćemo prošetati , a onda ti i tvoji prijatelji možete trčati na igralištu."

Uvažavanje

Ova tehnika čini čuda kako bi vaša deca slušala, a tako je jednostavna. Sve što je potrebno je ponavljanje onoga što dete pokušava reći ili želi i/ili uvažavanje njegovih osećaja.

Prestanite govoriti "nevaljali dečak ili devojčica"

Nazivanje dece "lošom" šteti njihovom samopoštovanju. Dok su deca mala, u svemu vide samo dobro pa im kao roditelji moramo govoriti da su dobri i druge pozitivne stvari o njima kako bi zadržali taj pozitivan mentalitet.

Međutim, možemo reći da su određene reči i ponašanja loši, ali nemojte nikada svoje dete nazvati "lošim, bezobraznim ili neposlušnim".

(Yumama)