Jedva čekamo da naši mališani počnu da govore i da nam kažu šta misle, osećaju ili žele. Međutim, neretko dođemo u situaciju da se zaledimo od toga što je izgovorilo, posebno ako je to u prisustvu drugih ljudi. Iako je normalno da se osetite tako ako dete javno kaže neku grubu reč ili psovku, to je sasvim uobičajeno i veoma normalno, i ne znači da je dete zločesto ili neosetljivo.

Dete ponavlja ono što čuje

Prva stvar koju treba da zapamtite kada su mala deca u pitanju jeste da oni kopiraju, psuju ili govore neprikladne reči zato što su to negde čuli.

"Čak iako ste izuzetno oprezni da ne psujete pred svojom decom, ono je to možda čulo od drugih članova vaše porodice, ili čak na televiziji", kaže Sara Smit, autorka knjige 'Vodič za mirnije mališane i srećnije roditelje'.

Šta ako vaše dete psuje?

Ako vaše dete psuje, imate dve mogućnosti.

"Možete na miran način da mu kažete: 'Nemoj da koristiš tu reč' i umesto nje da mu predložite drugu prikladnu reč koju ono još ne zna, ali da ga naučite tome", kaže Sara, i dodaje:

"Pored toga, možete potpuno ignorisati svoje dete jer će reakcija samo da ga natera da poželi da to uradi ponovo."

Malo dete ne razume da je reč koju je izgovorilo uvredljiva, ono sam testira različite reči. Način na koji reagujete će ga naterati da dođe u iskušenje da je stalno ponavlja jer zna da će izazvati reakciju."

Svađa, dete, mama
Shutterstock Mama grdi dete zbog neprikladnih reči

Šta da uradim ako moje dete postavi nezgodno pitanje?

Vaše dete je bezgranično radoznalo i nema pojma kako će neko pitanje uticati na druge ljude.

"Ako se okrene prema vama u autobusu i glasno pita 'zašto ta žena ima veliki stomak', on to radoznao i ne razume društvena pravila koja bi ga sprečila da pita", kaže Sara.

Ako se to dogodi i pomenuta osoba čuje, izvinite joj se, ali ne pravite veliku dramu oko toga jer se dete hrani vašom reakcijom. U većini slučajeva osoba kojoj se obraća razumeće da je u pitanju dete kom je prirodno da postavlja pitanja.

"Deca ne shvataju empatiju niti razmišljaju o tome kako će drugi prihvatiti njihov komentar sve dok ne napune najmanje sedam godina", kaže Sara.

Izazov je pronaći načine da detetu objasnite situaciju, istovremeno uvodeći ideje kao što su osetljivost, poštovanje i empatija.

Ako ste zabrinuti, možete im to ovako objasniti: "Dobar si u zapažanju ljudi, ali ponekad mogu da budu povređeni ako pričamo o tome kako izgledaju. Uvek možeš tiho i na uvo da mi kažeš šta primećuješ umesto da kažeš naglas."

I budite strpljivi! Vaše dete će se transformisati u malog diplomatu preko noći, ali vremenom i sa uputstvima. Naučiće da razmišlja pre nego što naglas kaže, ali morate mu dati vremena.

(Yumama)