U restoranu, prodavnici ili na ulici, svima bude neprijatno kada vide dete koje se baca, vrišti i plač. Roditelji se najteže nose sa takvim situacijama i često ih uhvati panika.

Iako je teško ostati miran kada deca izmaknu kontroli, stručnjaci smatraju da je to najbolje rešenje.

Psihološkinja Nina Spenser napisala je svoje neprijatno iskustvo zbog kog je razradila sistem kako najbolje regovati u takvim situacijama.

"Sećam se da sam bila na odmoru sa blizancima koji su tada imali tri godine. Tada sam imala problem da jedan od njih sedi mirno za stolom. On bi vrištao, lupao o sto i uvek pokušavao da pobegne"

Kao majka, dodaje, bila sam očajna. Plakala bih satima i pitala zašto se meni to dešava.

Mnogi roditelji mogu da se prepoznaju u ovoj priči, ali Nina je usled lošeg iskustva pokušala da nađe pravo rešenje ne samo svog problema.

"Održavanje smirenosti, stvaranje zdravih navika, prihvatanje da će deca uvek biti deca, ostati optimističan da će takva faza jednostavno proći i imati veliku podršku okoline", sve su to Nina rešenja koja mogu pomoći mnogim roditeljima da prežive osetljivu fazu dece.

dete traži čokoladu.jpg
Shutterstock Dete u prodavnici

Evo šta znači Ninin "metod haosa":

C – Smiren

Stvaranje trenutaka smirenosti tokom dana kako biste i vi i vaše dete imali više strpljenja, kao i da ostanete smireni kada se ovi trenuci dese.

H – Navike

Kada smo pod stresom i preopterećeni obavezama, ponašanje naše dece može nam otežati više nego što bi trebalo, tako da  je važno da stvaramo navike koje nam mogu biti od velike pomoći.

A – Prihvatanje

Moramo da imamo nivo prihvatanja da će deca biti deca, bez obzira šta očekujemo.

O – Optimizam

Ostati optimističan i ne projektovati negativnost na naše dete od samog početka ili govoriti stvari poput „Znao sam da ćeš uraditi...“

S – Podrška

Važno je imati podršku okruženja da vas pozove i podseti da ne izgubite smirenost.

dete se valja na ulici.jpg
Shutterstock dete se valja na ulici

Nina ističe da je možda najvažnije od svega zapamtiti da su deca pre svega deca. Zato je za roditelje najvažnije da razumeju potrebu svoje dece i da tome prilagode svoja očekivanja i granice.

To ne znači da deci treba tolerisati loše ponašanje, ali treba uzeti u obzir sve faktore koji su okidači takvog stanja (da li je gladan, dali mu se spava ili mu se ne sviđa mesto gde idete).

Skretanje pažnje vašeg deteta na nešto drugo, može biti od pomoći da se izbegnu nezgodne situacije.

Vodite računa da ono što im dozvolite u jednom trenutku ( ako im na primer date mobilni i tablet u ruke) budete dosledni. To znači da ne možete sledeću pu im zabraniti da koriste to isto.

Vikanje nije opcija

Vikanje na decu može samo da izazove još veći bes u njima.

(Yumama)