Koliko će dete dobiti novca, to zavisi od odluke svake porodice i to je lična stvar koliko roditelj može izdvojiti. Ali, džeparac svakako treba uvesti jer štedeći, planirajući i raspoređujući novac dete uči da ima zdrav odnos prema novcu.

Neki psiholozi i ekonomisti zagovaraju početak davanja džeparca već u predškolskom uzrastu. Ipak, svi smatraju da deca mogu samostalno raspolagati novcem tek u višim razredima osnovne škole.

Kada jednom dete dobije svoj novac, roditelji nemaju pravo njime raspolagati ili određivati kako će ga dete potrošiti jer tada džeparac gubi svoj smisao. Ako mu taj novac s poverenjem prepustite, dete može shvatiti zašto je uopšte dobro štedeti, kako štedeti, kako raspoređivati novac, ceniti novac…

Da bi mališan shvatilo smisao džeparca, izbegnite sledeće greške:

- Koristite džeparac kao nagradu. Smisao džeparca nije da ga dete treba zaraditi dobrim ponašanjem ili radom. Iznos neka bude fiksan i držite se tog dogovora.

- Kažnjavanje povlačenjem džeparca ili smanjenjem iznosa. Dete računa na taj novac, možda i planira. Greške koje je možda napravio nemaju veze s džeparcem.

- Tražiti račune ili zapisivati djetetove troškove.

- Procenjivati koliko su stvari koje je dete kupilo dobre ili loše riječima "pametno","suvišno", "glupo"…

- Davati prevelike iznose džeparca da dete uopšte ne može osetiti šta znači štedeti, niti praktikovati štednju.

- Ispunjavati mu svaku želju, pored džeparca koji ima.

štednja.jpg
Shutterstock Štednja

Pre nego što detetu date prvi novac u ruke, jako je važno naučiti ga da bude odgovorno. Ovo su sledeći koraci kao tome:

1. Počnite sa osnovama u ranom detinjstvu

Kad deca budu dovoljno odrasla da znaju da ne smeju da stavljaju svašta u usta, trebalo bi da ih upoznate sa kovanicama i novčanicama. Objasnite im šta je novac i kako se koristi. Zapravo, korisnije je pokazati im kako novac funkciše, pa bi bilo dobro da im pokažete kako kupujete nešto i plaćate gotovinom.

2. Usadite im naviku štednje

Važno ih je učiti od malih nogu da novac nije samo za trošenje, a svakako da ih je potrebno učiti i da je novac poželjno štedeti.

Pomozite svojoj deci da steknu naviku štednje dajući im kasicu-prasicu ili staklenu teglu u koju mogu da ubacuju kovanice ili papirne novčanice.

kasica prasica.jpg
Shutterstock Porodica i novac

3. Stvorite im prilike za zaradu

Trebalo bi da razmislite o tome da od svoje dece zahtevate da obavljaju određene poslove kako bi zaradila novac.

Ključni razlog zašto je vama, kao roditelju, važno da svoju decu podučite finansijskim lekcijama je taj što kroz te lekcije možete da podelite svoje novčane vrednosti..

4. Pokažite deci vrednost poklanjanja

Ukoliko cenite poklanjanje drugima, tu vrednost možete usaditi i svojoj deci, tako što ćete pomoći da im to postane navika od najranijeg uzrasta.

5. Budite im primer dobrogfinansijskog ponašanja

Važan deo lekcija kojima podučavate svoju decu po pitanju novca su načini na koje raspravljate o novcu i rukujete njime kad ste u njihovoj blizini. Umesto toga, pobrinite se da se ponašate sa novcem u skladu sa tim kako bi hteli da se i vaša deca jednog dana ponašaju.

(Yumama)