Postoji mnogo porodica sa samo jednim detetom. Ovi mališani imaju svu roditeljsku pažnju samo za sebe. Ipak, važno je da tu pažnju usmerimo na pravi način, kako bi deca imala kvalitetno odrastanje.

Šta je deci jedincima potrebno?

1. Kontakt sa drugom decom

Istina je da tokom prvih godina dete najviše uči od roditelja. Već sa 3-4 godine deca počinju da stvaraju interakciju sa svojim vršnjacima. Deca koja imaju braću i sestre imaju priliku da i kod kuće razvijaju socijalne veštine, da nauče da poštuju druge, pregovaraju, da rešavaju konflikte. Sa druge strane, jedinci nemaju ovu priliku kod kuće, pa je važno da imaju drugare. Dodatne aktivnosti, vrtić, druženje sa decom iz komšiluka, iz odeljenja, sve je to važno da postoji u životu deteta kako bi naučilo da funkcioniše sa drugima.

2, Prostor za samostalno razvijanje

Kada je dete samo, onda je sva pažnja roditelja usmerena ka njemu. Često se tu stvori previše jaka povezanost i prevelika zaštita od strane roditelja. Kada imamo više dece, onda ne možemo baš svakog trenutka motriti na svako dete. Imajte na umu da treba da pustite dete da razvija svoju autonomiju i samostalnost. Potreban im je prostor da se uče odgovornostima, da prave greške i da uče iz njih. Ako ih previše jako držite, oni gube ove mogućnosti.

3. Zdrave granice

Roditelji detetu obično daju sve i ispunjavaju svako želju, pa ono nema priliku da se suprotstavi drugoj osobi ili da razume tuđe potrebe, jer nema brata ili sestru. Ono će sebe posmatrati kao centar sveta, te će se teže suočavati sa stvarnim svetom, a neće imati toleranciju prema frustraciji, neće znati da pregovara. Zato je važno da dete ne dobije baš sve što poželi i da nauči da drugi ljudi oko njega takođe imaju potrebe, koje mora poštovati.

izvor: yumama