Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRIZNAJEM, I JA PODMIĆUJEM SVOJE DETE: Nagrade su u redu, ali samo ako pazite na ove 4 stvari!

Obično slušamo da podmićivanje nije dobra ideja. Ipak, kada su u pitanju deca, ovo može biti korisna vaspitna metoda. Pogledajte kako!

 i ja podmicujem svoje dete_1623422773 Izvor: Shutterstock

Budite iskreni - sigurno ste i sami nekad podmitili svoje dete. Možda je jedini način da uđe u sedište bio da mu date čokoladicu ili ste detetu obećali kolač ukoliko bude jelo tokom dana povrće i zdrave obroke.

možda vas zanima

Mnogi roditelji smatraju da dete prosto treba da uradi šta mu se kaže i ne treba da se buni. Ipak, to nije baš tako. Podmićivanje deteta može biti dobra stvar, samo ako odaberete prave načine za to.

Podstaknite ih da zarade to

Kada kažemo podmićivanje, nekad zapravo mislimo na nagrađivanje. Nagrade mogu lepo motivisati dete, a uz to ih i naučiti životnu lekciju - rad se isplati! Dok traje proces zarađivanja nagrade, deca mogu videti svoj napredak.

Objasnite im koja nagrada je kratkotrajna, a koja dugotrajna

Deci su potrebne i kratkotrajne nagrade, jer njihov mozak ne može lepo da pojmi one dugoročne. Ako pokušate detetu da objasnite da će nešto uticati na njegovo mentalno zdravlje ili odnose sa ljudima kasnije, ono to ne može razumeti. Ono nema dovoljno razvijen mozak ni životno iskustvo da razume takvu vrstu nagrade. Međutim, ako mu uz to date i kratkotrajne benefite (čokoladicu, odlazak u parkić), ono će to vrlo lako prihvatiti.

Nemojte davati uvek nagrade za isto

Ako nagrađujete stalno dete kada uđe u auto, ono će se navići na to i nikada bez nagrade neće želeti da sedne. Mora naučiti da su neke stvari rutine i da one moraju da se dešavaju. Treba da ih prihvati i očekuje.

Ne nagrađujte loše ponašanje

"Gde mi je poslastica?"

Kada čujete da ovakva pitanja postavlja, znači da ono već očekuje nagradu i pre nego što je zasluži. To vam je crvena lampica za loše ponašanje. Čak i ako je zaslužilo nagradu, zbog takvog ponašanja ne bi trebalo da je dobije. Važno je da vas poštuje i nauči da ceni kada ga nagradite za nešto.

pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica