Stvara se nova generacija devojčica čije se samopoštovanje gradi na osnovu toga kako izgledaju, umesto da razmišljaju ko su i šta mogu da pokažu. Ako naučite decu da povezuju samopouzdanje sa izgledom tela, rizikujete da to samopouzdanje i oštetite, upozorio je nedavno dr Nikolas Kardaras, američki psiholog.

Sa njegovom konstatacijom verovatno bi se mnogi složili, jer je dovoljno da pogledate profile devojčica na društvenim mrežama. Zato on savetuje roditeljima da ne ispunjavaju ćerkama sve hirove u vezi sa fizičkim izgledom, već da ih nauče da vole sebe kakve jesu. Zato nema potrebe da žure sa šminkanjem, depilacijom ili čupanjem obrva.

Čupanje obrva

Lepe i uredno počupane obrve mogu da naprave veliku promenu na licu, pa zato savetujte svoje devojčice da prvo čupanje obrva prepuste stručnjaku. Nije poželjno da eksperimentišu same ili da im to rade drugarice, a skrenite im pažnju i da će posle morati redovno da ih održavaju, pa nema potrebe da žure sa čupanjem obrva. Pojedina istraživanja u Americi su pokazala da devojčice već sa 8-9 godina odlaze kod kozmetičara da bi sredile obrve.

Šminkanje

Proizvodi kao što su prajmeri, hajlajteri i palete za konturisanje za devojčice u osnovnoj školi nisu novost, a na tome mogu da zahvale internetu i popularnim bjuti blogerkama. Kako tinejdžerke nije moguće odvratiti od šminkanja, skrenite im pažnju na umerenost. Pomozite im i da izaberu kvalitetnu i dermatološki ispitanu kozmetiku sa što manje štetnih supstanci.

Devojčice pred kraj osnovne škole mogu da koriste šminku,ali uveče je moraju ukloniti.

"Teška šminka sa parafinskim uljima može da izazove akne, a parfimisani proizvodi u sadejstvu sa suncem mogu stvoriti fleke ili izazvati alergijske reakcije na koži", ukazuje prim. dr Gorana Isailović, dermatovenerolog.

Zato savetuje da svojim tinejdžerkama skrenete pažnju da biraju šminku koja ima oznaku „oil free“ ili „non comedogenic“ (što znači da proizvod ne sadrži sastojke koji začepljuju pore i izazivaju akne).

Depilacija

Deca znaju da budu okrutna, pa je dovoljno da vršnjaci upute samo jedan neumesan komentar na račun nečijeg izgleda i da to dete ima doživotne traume. Kada se devojčici podsmevaju da ima brkove, ona će pre ili kasnije uzeti brijač i obrijati ih. Tako rizikuje da povredi sebe i zato je na roditeljima da i o ovoj temi razgovaraju sa decom.

"Mnoge devojčice već u pretpubertetu imaju maljave ruke i noge. Drugari i drugarice ih zbog toga često zadirkuju i to je zaista neprijatno. Zato se dlake mogu uklanjati od onog trenutka kad postanu estetski problem. Preporuka je da se počne sa šećernom pastom kod koje se dlake uklanjaju u pravcu njihovog rasta", kaže dr Isailović.

Rast dlačica ne zavisi od trenutnog hormonskog statusa, tj. od menstrualnog ciklusa. Žene mogu da se depiliraju bilo kad, efekti će uvek biti isti. To važi i za devojčice koje još nisu dobile menstruaciju. One smeju da se depiliraju čim dlačice počnu da im smetaju.

Yumama/Blic