Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dr Radmila Kosić o noćnom umokravanju kod dece - sve što treba da znate o enurezi (VIDEO)

Šta je enureza, zašto nastaje, može li se izlečiti i koja je najbolja terapija – na ova i mnoga druga pitanja odgovore je dala dr Radmila Kosić, načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Zvezdara.

  Izvor: Foto: Profimedia

Noćno umokravanje je jedan od najčešćih problema dečjeg doba. Najveći broj dece koja se noću umokravaju nikada nisu uspostavila kontrolu noćnog mokrenja ili preciznije rečeno, nije postojao period duži od pola godine da se dete nije umokrilo noću.

"Ranije se pretpostavljalo da će roditelj sam da kaže da njegovo dete ima problem", kaže dr Kosić, međutim, to se nije dešavalo sve dok ne dođe vreme da dete pođe na ekskurziju ili rekreativnu nastavu sa vrtićem. Ako su i sami imali takav problem u detinjstvu, roditelji su ohrabreni činjencom da je noćno umokravanje prestalo vremenom, kako su rasli, i zbog toga ne misle da je stanje njihovog deteta za prijavljivanje pedijatru.

Povezane vesti

Iz tog razloga uvedena je nova dobra praksa u zdravstvene ustanove, odnosno, postaje dužnost pedijatra i pedijatrijske setre u timu da prilikom sistematskog pregleda za upis u prvi razred zdravstveni radnici postavljaju pitanje noćnog umokravanja kao obavezno, jer je to poslednji period kada bi taj problem trebalo da se reši.

Povezane vesti

A zbog čega enureza nastaje, kada je najbolje obratiti se izabranom lekaru, koji su problemi i kako odabrati najbolju terapiju - otkriva dr Radmila Kosić, načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Zvezdara.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica