Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Psiholozi ističu: Mame i tate đaka prvaka treba da izbor učitelja prepuste stručnjacima

U manjim školama moguće je izaći u susret roditeljskim željama kada su u pitanju izbor učitelja i drugova u razredu, dok u školama sa velikim brojem đaka to nije moguće.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Psiholozi, pedagozi i učitelji koji dočekuju novu generacuju đaka prvaka ovih dana imaju pune ruke posla. Treba formirati odeljenja prvog razreda tako da se ispoštuju svi stručni kriterijumi, ali, ako je to moguće, uvaže i želje mama i tata. Gotovo u svakoj školi postoji učitelj koji je na "glasu", pa bi roditelji želeli da baš njihovo dete bude u njegovom odeljenju. Na "listi želja" su i one da sede u istoj klupi sa drugarima iz vrtića, da u učionici bude društvo iz naselja...

"Preporuke" od drugih roditelja da treba da upišu dete baš kod određenog učitelja, psiholozi smatraju pogrešnim. Jer, kako ističu, ako je jedan učitelj dobar nekom detetu, ne mora da znači da će biti i drugom. Oni ističu da mame i tate treba posao izbora učitelja da prepuste stručnjacima.

Povezane vesti

- Prilikom formiranja odeljenja, najpre, vodi se računa o polnoj strukturi, odnosno da bude približno jednak broj dečaka i devojčica - objašnjava Dragoljub Gačić, direktor OŠ "Nikola Tesla" u Vinči. - Uspeh koji deca postignu na testiranju ocenjuje se od jedan do pet, pa se vodi računa da, recimo, u odeljenju od 25 učenika bude po petoro đaka iz svake od ovih kategorija, kako se ne bi dogodilo da u jednom odeljenju budu samo oni koji su bili najbolji na testiranju ili da učionica bude puna đaka koji su postigli lošije rezultate.

Jedan od kriterijuma je i stručna sprema u porodici, tako da u odeljenju treba da budu deca čiji su roditelji raznih zanimanja, ali i različitih stepena obrazovanja. Deca koja imaju neke hronične bolesti raspoređuju se po različitim odeljenjima, kako ne bi svi bili u jednom. Da li dete nosi naočare, da li je levoruko, takođe su neki od kriterijuma koji se koriste prilikom formiranja odeljenja.

Vodi se računa da bude jednako dečaka i devojčica

- Roditeljima možemo da izađemo u suret samo kada su u pitanju smene, pošto smo upisali 282 prvaka, pa je teško da svima izađemo u susret - objašnjava Gačić. - Tako se trudimo da braća i sestre koji idu u različite razrede budu u istoj smeni.

Povezane vesti

"Ispunjavanje" roditeljskih želja moguće je u manjim školama, dok one sa velikim brojem đaka teško mogu da izađu u susret roditeljima.

UNIFORME

Direktor Gačić najavljuje da će Savetu roditelja predložiti da svi đaci mlađih razreda nose uniforme.

- Opština je u maju finansirala kupovinu uniformi za đake prvake, pa ću roditeljima predložiti da to bude učinjeno i za ostale đake nižih rareda - objašnjava Gačić. - Ne znam da li će se roditelji složiti. Kupovinu bi oni finansirali, a kecelja sa grbom škole košta oko 1.000 dinara.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica