Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti psihologa: Šta reći detetu kada pita kako se prave bebe

U jednom trenutku se to desi, dete postavi pitanje odakle dolaze ili kako se prave bebe.. Koji je najbolji način da mu objasnite?

 Izvor: Foto: Shutterstock

Ako dete ima tri-četiri godine, recite da deca dolaze iz stomaka. Kroz neko vreme, pitaće vas i otkud beba u stomaku. Tada možete da kažete da tata ima spermatozoide, a mama jajne ćelije. Kad se mama i tata vole, oni se grle i ljube, pa se tatine ćelije spoje sa maminim preko polnih organa. Te posebne ćelije ima svako, pa ćeš ih imati i ti kad porasteš. A tada, iz ćelija u maminom stomaku polako raste beba kao što iz semena poraste biljka.

Povezane vesti

Kako bi lakše sve ovo zamislili, pokažite im slike u dečjim enciklopedijama. Deca, naime, nemaju razvijeno apstraktno mišljenje. Ipak, centralni deo razgovora treba da se odvija oči u oči jer će tako vaš kontakt sa detetom biti bliži. Moći ćete lakše da pratite kako reaguje na ono što mu pričate, a i izbeći ćete zamku da o seksualnim odnosima govorite bez emocija, suvo i naučno.

Zapravo, kakvu će dete predstavu o seksu razviti, najviše zavisi od doslednosti koju imate u ovakvim razgovorima. Ako budete prekidali svaku priču o seksu, dete će rasti s ubeđenjem da je seks nešto ružno i loše, pa će se osećati krivim zbog svoje zainteresovanosti za seks, koja je više od puke radoznalosti.

Povezane vesti

Ako se pak kikoćete i zgledate sa drugim odraslima, dete će pomisliti da je seks glupost i da je samo povod za masne šale i podsmeh. Ako se zbunite, zbuniće se i ono.

Najbolje je da se opustite, da savladate zbunjenost i šok i da kao uvod kažete da vi jako volite tatu i da tata isto toliko voli vas i da je dete, to jest on/ona, rezultat te ljubavi. I da onda nastavite da objašnjavate. Jasno, kratko, pozitivnim i prijatnim tonom, savetuje Stanislava Vučković, psiholog i porodični terapeut.

Najnovije

Vesti

Porodica